Най-старата звездна карта ще бъде изложена в Британския музей

Най-старата звездна карта ще бъде изложена в Британския музей Снимка: livescience.com

Смята се, че бронзовият диск от Небра е на 3600 години

Артефактът е открит през 1999 г. в Германия, близо до гр. Небра, зедно с много оръжия и предмети от бронзовата епоха. Първоначално е част от „колекцията” на двама иманяри, от където е иззет при рутинен полицейски обиск. Диаметърът му е около 30 см., а върху синьо-зелената му патина със злато са изобразени Слънцето, Луната, и звездите. Отбелязани са и фазите на слънцестоене. 

Дискът се смята за една от най-важните археологически находки на ХХ век. Включен е в Списъка на ЮНЕСКО за световно материално наследство и дава уникален поглед към ранните познания на европейците за вселената. Собственост е на Държавния музей на праисторията в немския град Хале и за първи път ще гостува в чужбина.

Британският музей ще го включи в изложбата си „Светът на Стоунхендж”, която ще бъде открита през февруари 2022 г. Древният каменен монумент, издигнат около 2500 г. пр. Хр., крие много загадки, включително и предназначението му, но разположението на монолитите съответства на движенията на Слънцето и фазите на слънцестоене – космически явления, отразени и върху бронзовия кръг-небесна карта.

Дискът от Небра е датиран от бронзовата епоха, но има съмнения, че може да е с около 1000 години „по-млад”. Представители на музея в Хале опровергаха това пред CNN, позоввайки се на официално публикувани изследвания. 

Изложбата „Светът на Стоунхендж” ще продължи от февруари до юли 2022 г. Замислена като „пътуване назад във времето” около 3000 – 2500 г. пр.Хр., експозицията ще представи предмети от цяла Европа от епохата на създаването на култовия мегалитен комплекс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: