Римски мраморен бюст на 2000 години бе открит на благотворителна разпродажба в САЩ

Римски мраморен бюст на 2000 години бе открит на благотворителна разпродажба в САЩ Снимка: The Telegraph

На творбата попаднала опитна любителка на антики и веднага я купила на обявената цена - $34,99!

„Изглеждаше римски, изглеждаше много стар”, казва Лора Йънг, чиято интуиция ѝ подсказала да се сдобие с находката, тежаща близо 24 килограма. Както разказва The Telegraph, ентусиазираната купувачка настанила скулптората в колата си, сложила ѝ предпазния колан и я отнесла в дома си в Хюстън, Тексас.

Оглеждайки го там на дневна светлина, познавачката оценила, че е попаднала на „много, много специален обект”.

Подредила мраморния бюст на масичка в хола си и потърсила консултация с две аукционни къщи, които разкрили историята му. Оказало се, че находката действително е древна – от около първи век и историци смятат, че може би е скулпторен портрет на сина на Помпей Велики, победен от Юлий Цезар в гражданска война. 

Според Музея на изкуствата в Сан Антонио, артефактът някога е бил част от колекцията на крал Лудвиг Първи Баварски и е в неизвестност от 1945 г. Вероятно след бомбардировките на кралската вила в Ашафенбург, Германия, бюстът е бил открит от неизвестен американски войник и е отпътувал с него за САЩ. 

Находчивостта на Лора Йънг обаче не би могла да се възнагради – античната творба струва милиони, но не може да се продаде, тъй като г-жа Йънг не е неин законен собственик.

„Казах си – жалко, но това са неща извън моя контрол, а и кражбата на произведения на изкуството и плячкосването по време на война, са военни престъпления, така че няма как да се замеся в такова нещо”, казва тя пред NewYorkTimes.

Сега творбата е изложена в музей и ще бъде върната на немското правителство след споразумение с Лора Йънг, която ще получи „неоповестена сума” за откривателския си инстикт. 

„Бил е скрит 70 - 80 години и мисля, че заслужава малко внимание в Тексас”, смята г-жа Йънг, чиято страст към антики я превърна в местна знаменитост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: