Хърватски археолози откриха антична древноримска лодка

Хърватски археолози откриха антична древноримска лодка Снимка: The History Blog

Това е риболовна лодка, оборудвана с платно. Находката е изключително добре запазена.

Археолозите откриха древна римска дървена лодка на брега на хърватския град Пореч, съобщава The History Blog. 
Плавателният съд е автентично запазен и показва редки черти, включително „шевовете“, използвани за шиене на кораба, техника, характерна за древното създаване на лодки в района на северното Адриатическо море. 
Лодката е намерена на мястото на древен римски пристан, който е възстановен през I век. 
Дължината й е приблизително 5 м, ширината - 1,5 м. Лодката вероятно е принадлежала на рибарите и е имала едно платно.  

„Това е римски шит кораб от I век след Христа. Техниката на шиене на кораба е известна от по-ранни периоди, от времето на Христа. Една от най-старите лодки от този тип е открита в село Замбратия, в район Умаг, Хърватия. Този екземпляр от Пореч е една от трите лодки, открити на сушата, които не са част от подводно археологическо проучване “, каза пред хърватския всекидневник Jutarnji list Бартолич Сиротич, археолог от Регионалния музей на Пореч.
„Сега провеждаме изследвания. Всеки шев, който е направен, се записва. Техниката на шиене е такава, че имаме въжета, които са вързани с друго въже и зашити през дупки, в които се вмъкват дървени пирони. След това се поставят ребрата, които са свързани с основната плоча чрез големи дървени гвоздеи“, добавя археологът.   

Находката се оказва непокътната, тъй като килът и другите структурни елементи са запазени. В бъдеще лодката ще може да бъде реконструирана. Пристанището се намира на територията на римската военна крепост „Свети Никола". През 2017 г. крепостта е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, в раздела „Отбранителни венециански съоръжения от XVI и XVII век". Крепостта се появява тук през II век преди новата ера и получава статут на град по времето на император Октавиан Август. 


По-късно лодката ще бъде поставена на публично изложение в градския музей. Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: