Макрон призова Европа да бъде готова за сдържане на Русия

Макрон призова Европа да бъде готова  за сдържане на Русия Снимка: Елисейски дворец

Френският президент Макрон: Европа трябва да е готова да сдържи Русия

 „Ако в един момент руснаците отидат твърде далеч“, европейците трябва да са готови да ги сдържат, каза той.

Европа трябва да бъде готова да сдържи Русия, ако отиде „твърде далеч“, каза френският президент Еманюел Макрон в социалната мрежа X.

В отговор на въпрос на потребител дали Франция ще започне война, Макрон каза, че „се надява, че не трябва да започваме война“.

Според френския президент страната не може да бъде в безопасност, като се има предвид, че украинският конфликт се разиграва относително близо до нейните граници. Следователно Париж трябва да може да „разубеди Русия да продължи офанзивата си“, смята той.
 

„Ако в даден момент руснаците отидат твърде далеч, ние, всички европейци, трябва да сме готови да действаме, за да ги сдържим“, каза Макрон (цитиран от Le Figaro).

Макрон каза, че Франция не търси смяна на властта в Русия

 

Той подчерта, че Франция е мирна, а не военна сила. Въпреки това, ако иска мир, тя „трябва да го защитава“.

„Ето защо трябва да се въоръжим. Ето защо ние трябва да бъдем възпиращ фактор и да бъдем убедителни към опонентите си, като им казваме: „Ако отидете твърде далеч и заплашите моите интереси и собствената ми сигурност, тогава не изключвам намеса“, завърши френският президент.

В края на февруари Макрон не изключи появата на западни войски в Украйна в бъдеще. По-късно той посочи две условия за това: пробив на фронта и съответно искане от Киев.

Кремъл смята думите на Макрон за опасни, като отбелязва, че „Франция, представлявана от държавния глава, продължава постоянно да говори за възможността за пряко участие на място в конфликта“.

Москва смята за неизбежен конфликт между Русия и НАТО, който включва Франция, в случай на възникване на военен съюз в Украйна.

Думите на Макрон за изпращане на войски в тази страна бяха критикувани на Запад, а генералният секретар на блока Йенс Столтерберг подчерта, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна. Украинският президент Владимир Зеленски също каза, че страната му няма нужда от чужди войски.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че страната няма причина да воюва с НАТО.
По RBK

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: