Аржентина иска Великобритания да поднови преговорите за Фолклендските острови

Аржентина иска Великобритания да поднови преговорите за Фолклендските острови Снимка: oceanwide-expeditions.com

Аржентинското външно министерство съобщи вчера, че правителството отново иска да преговаря за суверенитета на островите, наричани в Аржентина Малвински (Las Islas Malvinas).

Искането за възобновяване на преговорите е последен епизод от дългогодишните претенции на южноамериканската държава към управляваните от Великобритания острови – спор, разрешен включително и с войната от 1982 г., припомня Reuters. Островите се намират в южния Атлантик, на около 600 километра от континентална Аржентина и на близо 10 000 км от Великобритания. 

Както съобщи аржентинското външно министерство, външният министър Сантяго Кафиеро "формулира предложение за рестартиране на преговорите за суверенитет по въпроса за Фолклендските острови" в разговор с британския си колега Джеймс Клевърли по време на срещата на върха на G 20 в Индия. Освен това, правителството на Аржентина прикани Обединеното кралство да "проведе среща за уреждане" на дебата в ООН.

Британският външен министър Джеймс Клевърли отговори в Twitter: „Фолклендските острови са британски. Жителите им имат право да решават собственото си бъдеще – те избраха да останат самоуправляваща се отвъдморска територия на Обединеното кралство“.

Безлюдни до средата на ХVIII век, Фолклендските острови са колонизирани от французи, германци, испанци и британци, като от 1840 г. са обявени за британска кралска колония. През 1982 г. Аржентира ги окупира, заедно с други отвъдморски владения на Великобритания, която обаче бързо възстанови присъствието си и увеличи военните си части на архипелага. 

На островите живеят около 3500 души, в чиито семейства се говорят 25 езика, различни от английския. В референдум от 2013 г., 99.8% от жителите потвърдиха, че са британци, гласувайки за бъдеще на Фолклендските острови в рамките на Обединеното кралство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: