Рекорден брой французи протестираха срещу пенсионната реформа

Рекорден брой французи протестираха срещу пенсионната реформа Снимка: https://pixabay.com/

Около 1,28 милиона души участваха в масовия протест срещу пенсионната реформа във Франция, съобщи френското вътрешно министерство

Това беше шестият ден на протести срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Предишната най-масова акция се проведе на 31 януари. Полицията съобщи, че в протеста са участвали 1,27 милиона човека.

Синдикатите не са съгласни с тази оценка. Най-голямата асоциация - Общата конфедерация на труда (CGT) смята, че във вторник 3,5 милиона демонстранти са излезли по улиците на френските градове. CGT съобщи на 31 януари, че 2,8 милиона души са протестирали срещу пенсионната реформа.

Демонстрациите във вторник бяха придружени от стачки в различни сектори на икономиката на страната. Профсъюзите по-рано обещаха цикъл от „многократни стачки“, за да окажат натиск върху правителството, което представи проект за пенсионна реформа. По време на сегашните акции те обявиха, че следващите дни на протест ще бъдат 11 и 15 март.

Протестите не минаха и без сблъсъци с полицията, провокирани от радикалите. Служителите на реда са използвали специално оборудване. По последни данни само в Париж са извършени 43 ареста. Медиите съобщават за арести и в други френски градове.

На 10 януари премиерът Елизабет Борн представи проекта на правителството за план за пенсионна реформа, който призовава за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Предполага се, че установеният праг за пенсионна възраст ще се измества постепенно от 62 на 64 години с три месеца годишно и този процес ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага за поколенията французи, родени след септември 1961 г.

Френският президент Еманюел Макрон обяви по време на предизборната си кампания през 2022 г. решимостта си да проведе пенсионна реформа преди края на втория си президентски мандат.

Законопроектът за пенсионна реформа след разглеждане в долната камара на парламента - Народното събрание - влезе в Сената, където ще се обсъжда до 12 март.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: