Съдебен казус: Гаранция от $ 200 000 за престарал се служител при инцидент със стрелба

Съдебен казус: Гаранция от $ 200 000 за престарал се служител при инцидент със стрелба Снимка: clickondetroit.com

На 6 май 22-годишният Ал-Хасан Айяш, касиер в бензиностанция едва от няколко дни, заключил обекта, за да предотврати кражба

„Купувачът” обаче се оказал въоръжен и прострелял трима души, убивайки 37-годишния Грегъри Кели, а другите двама клиенти, на 37 и 60 години, са получили огнестрелни рани. Ивършителят, 27-годишният Самуел Антъни Маккрей, е задържан и миналата седмица е обвинен в предумишлено убийство и други престъпления, съобщи Associated Press.

На вчерашното дело в Детройт, адвокатът на касиера Айяш подчерта, че клиентът му не е извършил престъпление. Защитникът смята, че „не е честно“ да определят на клиента му високата гаранция, само заради „необичайната юридическа теория” на прокурорите. „Той си е вършил работата. Дали е изпаднал в паника и по някакъв начин е действал неадекватно? Може би, но това е най-малкото, за което да спорим тук”, посочи адвокатът. 

Според полицията, Маккрей се опитал да напусне бензиностанцията, без да плати покупка от близо $ 4, но електронната маркировка сигнализирала. Тогава касиерът Айяш, чиято работна позиция е зад бронирано стъкло, заключил вратата дистанционно, задържайки Макрей и тримата клиенти. 

„Хората са се молили да ги пуснат”, подчерта съдията, преди да определи колосалната за случая гаранция. Според прокуратурата, малко преди стрелбата, служителят е отключил вратата, но клиентите не са разбрали. От полицията на Детройт възнамеряват да подкрепят кампания, настояваща да се забрани заключването на магазини с клиенти в тях. 

Според адвоката, представляващ бензиностанцията, „хората не разбират е, че това се случи много бързо, буквално за по-малко от пет минути“. Той е прегледал кадрите от охранителната камера и казва пред Detroit Free Press, че е шокиран от „пълното пренебрежение към човешкия живот”, проявено от стрелеца. „Застреля трима души просто така, сякаш бяха нищо”, потресен е юристът в поредния случай на неоправдана стрелба в САЩ – зловещ резултат от липсата на контрол върху притежанието на огнестрелни оръжия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: