VW убиват Passat Sedan за Европа

VW убиват Passat Sedan за Европа

Passat няма да бъде премахнат изцяло в Европа, тъй като Automotive News Europe съобщава, че Wagon все пак ще има ново поколение.

Arteon ще изчезне. Passat Wagon все пак ще оцелее. 

За следващото поколение на моделите си Volkswagen планираха да преместят производството на европейския модел Passat от Емден, Германия, в нов завод на VW Group в Турция. 
Конфликтите в Сирия обаче принудиха автомобилния конгломерат да промени плановете си, като в крайна сметка реши да премести производството в Братислава след инвестиция от 1 млрд. евро в завода. 

Toва ще се случи през 2023 г., когато производството на близкия до Passat модел, Skoda Superb, ще бъде преместено от чешкия завод в Квасини. Нов доклад на Automotive News Europe твърди, че VW са решили да спрат производството на Passat в Европа, след подобно решение, взето за американския модел, произвеждан в Чатануга. Passat (NMS) технологично отстъпва на европейския модел, от MQB, и подобно на своя братовчед от Стария континент, се очаква да бъде оттеглен през 2023 г. 

 Passat няма да бъде премахнат изцяло в Европа, тъй като Automotive News Europe съобщава, че Wagon все пак ще има ново поколение. 

Идеята е, че VAG иска да намали риска от канибализъм, тъй като е известно, че Skoda Superb яде продажбите на Passat седан поради по-голямата си практичност, по-големия си размер и хечбека си. Преимущество беше и по-достъпната цена, но през последните години ценовата разлика намаля. 

В доклада се споменава, че следващото поколение Superb ще е насочено към клиенти в страни от Централна и Източна Европа, където все още са популярни седаните, докато Passаt с дългото си купе ще привлече повече купувачи от Западна Европа. 

От само себе си се разбира, че най-големият враг на Passat не е чешкият му колега, а разпространението на SUV

Източници на компанията, запознати с дневния ред на VW Group, казаха пред Automotive News Europe, че компанията ще насочи още повече вниманието си към SUV и неговата непрекъснато нарастваща гама EV. 

Друга жертва ще бъде по-лъскавият дериват на Passat - Arteon. Както стандартният лифтбек, така и Shooting Brake няма да доживеят друго поколение. 

За да завършим положително, за тези, които не харесват SUV, по-рано Volkswagen потвърдиха плановете си от 2023 г. да започнат производството на ново електрическо превозно средство Aero с четири врати в завода Emden.  Шири се информацията, че Aero вероятно ще има формата на Wagon.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: