Тръмп съди бившия си адвокат за $500 милиона

Тръмп съди бившия си адвокат за $500 милиона Снимка: gmanetwork.com

Според бившия американски президент, Майкъл Коен е нарушил задълженията си да действа в най-добрия интерес на своя клиент.

Делото идва на фона на ескалиращите атаки от съюзници на Тръмп срещу Коен, тъй като адвокатът е ключов свидетел в разследването срещу бившия президент, обвинен миналата седмица от прокуратурата в Манхатън в измами и тайни плащания към порнозвезда. Чрез своя говорител  Майкъл Коен изказа пред ВВС предположението си, че делото срещу Тръмп ще се провали.

Съдебният иск, заведен от Тръмп във федералния съд във Флорида, обвинява Коен и в "неправилни, егоистични и злонамерени изявления относно бившия му клиент, членовете на семейството му и бизнеса му".

Коен работи като адвокат на Тръмп повече от десетилетие и често е описван като посредник на бившия президент. След изборите през 2016 г. обаче, между двамата се разразяват сериозни спорове по повод разследвания срещу няколко от помощниците на Тръмп.

През 2018 г. Коен е осъден на три години затвор и глоба, след като се призна за виновен по обвинения в измама и нарушения във финансирането на предизборната президентска кампания. Сега, излязъл от затвора, Коен започна да критикува Доналд Тръмп и е чест гост в новинарските емисии. Написал е и книга и хоства подкаст, като и двете са повод за обвинения от страна на Тръмп – например, че е бил наречен „расист”. 

„Изглежда, че г-н Тръмп отново използва и злоупотребява със съдебната система като форма на тормоз и сплашване. Изглежда, че той е в ужас от надвисналите законови опасности и се опитва да изпрати съобщение до други потенциални свидетели, които сътрудничат на прокурорите срещу него“, каза пред ВВС говорителят на Майкъл Коен.

На 4 април Тръмп се яви в наказателния съд в Манхатън, но не се призна за виновен по нито едно от 34-те обвинения, включително, че се е опитал да прикрие плащане към порнозвездата Сторми Даниелс, за да купи мълчанието ѝ относно предполагаема връзка с нея. 

Майкъл Коен обаче призна, че като посредник на Тръмп е улеснил изплащането на $ 130 000 на   Даниелс. Преди делото бившият адвокат на Тръмп се появи многократно в новинарски програми на големи медийни мрежи, критикувайки бившия си шеф, но и оправдавайки го донякъде: „Той не е дебелокож, а всъщност има много крехко его“, каза Коен пред CNN. 

В замяна на свидетелствата и характеристиките, които Коен му дава, бившият американски президент „с крехко его” иска от бившия си адвокат компенсация от половин милиард долара...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: