Ще паднат ли концертите на Rammstein в Европа?

Ще паднат ли концертите на Rammstein в Европа? Снимка: ews.italy24.press

Скандалът около обвиненията в сексуално насилие срещу най-продаваната немскоезична група, се разразява лавинообразно

Първи се опълчиха на концертите им швейцарците, отбелязва swissinfo.ch. На 17 и 18 юни групата трябва да забие на стадион Ванкдорф в Берн, но политически и граждански организации призовават все по-настоятелно за отмяна на концертите. В четвъртък с отворено писмо младежкото крило на Социалдемократическата партия директно поиска организаторът на концертите Gadget abc да отмени събитията и да направи изявление по въпроса. 

В отговор Gadget abc посочиха, че на този етап нито групата, нито някой от членовете ѝ е признат за виновен за каквото и да е закононарушение, така че няма правно основание за отмяна на договорите за концертите на Rammstein, ветераните на индустриалния метъл Neue Deutsche Härte (Нова немска твърдост). 

Запознати с бранша отбелязват, че при отсъствие на официални аргументи, едностранната отмяна на концерти води до солидни финансови санкции и загуби от платени вече наеми, връщане на продадените билети, реклама и др. 

Младите социалдемократи обаче не останаха доволни от обясненията и организираха петиция, която до вчера сутринта събра над 5 000 подписа и продължава да се разспространява с подкрепата на феминистки групи и организации срещу насилието над жени.

Обвиненията, за които се разчу, твърдят, че млади жени са били канени на афтър-партита, придружени с упойващи вещества и алкохол и понякога насила са били принуждавани да правят секс с фронтмена на Rammstein Тил Линдеман. Адвокатите му отричат, обявявайки обвинениета за „без изключение неверни”. Юристите дори се заканиха да заведат дела за клевета срещу оплакалите си. 60-годишният Линдеман е „гвоздеят” в програмата на Rammstein с дълбокия си басов глас и впечатляващо сценично присъствие.

Без да потвърждават или да отричат, миналата седмица германските служби за сигурност забраниха афтър-партита на Rammstein, но обвиненията срещу Линдеман се трупат, а news.italy24.press съобщи, че издателят на книгите му Kiepenheuer & Witsch е прекратил „непоправимо” отношенията си с него,  след появата на порновидео, в което Линдеман възхвалява сексуалното насилие, държейки в ръце книгата си In stillen Nächten („В тихите нощи”), издадена от Kiepenheuer & Witsch през 2013 г.

Засега концертите в Берн за следващия уикенд не са свалени, но от службата за охрана на града заявиха пред в. Blick, че очакват „разрушителни” действия и засилват мерките за сигурност.

В Австрия кампанията започна по-рано, с призива на партията на Зелените за отмяна на концертите на Rammstein, планирани за 26 и 27 юли във Виена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: