Сагата Тръмп: отлагат процеса за изборна измама, но искат „да му затворят устата”

Сагата Тръмп: отлагат процеса за изборна измама, но искат „да му затворят устата” Снимка: aljazeera.com

Специалният прокурор Джак Смит, който поиска ограничаване на изявленията на бившия президент, поясни, че мярката цели да предотврати „дезинформация и словесен тормоз срещу свидетели”

„Те разпространяват лъжи и не ми позволяват да ГОВОРЯ?“, възкликна Тръмп в социалните медии. 

В същото време, говорител на апелативния съд в Ню Йорк потвърди „временното спиране” на делото за предполагаемата изборна измама срещу бившия президент, съобщи ВВС. Съдът е отнесъл казуса до петчленен съдийски състав, чието становище се очаква в последната седмица на септември

Апелативната съдебна инстанция ще разгледа и заведено от Тръмп дело срещу съдия, отхвърлил молба на адвокатите му за триседмично отлагане на процеса - „напълно неоснователно искане“, според съдията. В ответен иск адвокатите на Тръмп обвиняват магистрата в превишаване на пълномощията

По-рано тази седмица юридическият му екип поиска и отвод на съдия по същото дело (обвинението в опит за изборна измама). Прокурорите цитираха коментар на Тръмп, в който бившият президент нарича съдията "измамница, облечена в съдийска тога". Според адвокатите на Тръмп обаче, тя е нарушила етиката на статута си, като си е позволила пристрастни изявления срещу техния клиент. 

Междувременно, друго дело срещу Trump Organisation продължава и Ню-Йоркската прокуратура скоро каза, че е „готова за съда”. Обвинителката (демократ) твърди, че с годишните си финансови отчети, организацията, която Тръмп управлява с децата си, е измамила банки, застрахователи и други финансови структури, завишавайки стойността на своите активи с $ 3,6 милиарда. Този иск пледира за $ 250 милиона неустойки и забрана бившият президент да упражнява бизнес в Ню Йорк.

Тръмп, който е настоящият фаворит на Републиканската партия за президентсите избори през 2024 г., е изправен пред нарастващи правни проблеми, коментира ВВС, но според PR-специалисти, успешно ги превръща в своя предизборна кампания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: