Отмъщението на Урсула фон дер Лайен застигна европейските вълци

Отмъщението на Урсула фон дер Лайен застигна европейските вълци Снимка: https://pixabay.com/

Вълците рискуват да загубят статута си на защитени в Европейския съюз

Завръщането на вълка в Европа представлява "реална опасност" за добитъка и човешкия живот, предупреди Европейската комисия в понеделник, обявявайки планове за преразглеждане на природозащитния статус на вида.

Европейската комисия обмисля да лиши вълците от статут на защитени животни. Тези диви хищници се завръщат в ЕС след десетилетия отсъствие, отчасти благодарение на подобрените условия на живот и достъпа до храна. Брюксел призова местните власти да предприемат действия за спиране на нападенията на вълци срещу добитък и фермери.

Представителят на Европейската комисия Адалберт Янц:

"Трябва да получим набор от актуална информация и данни, които могат да повлияят на статута на вълка, за да можем да предприемем по-нататъшни действия. Правната рамка предвижда много строг статут на защита на вълците, като се вземат предвид местните условия. Европейската комисия настоятелно препоръчва на националните власти да се съобразяват с всичко това."

Популацията на вълците се увеличава особено в Австрийските Алпи, застрашавайки естествения баланс, селското стопанство и туризма.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

„Концентрацията на глутници вълци в някои европейски региони се превърна в опасност за добитъка и вероятно за хората.“

Миналата година 30-годишно пони на име Доли, собственост на Урсула фон дер Лайен, беше убито от вълк в североизточна Германия.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: