13% от сърбите са напуснали Косово през 2023 г. поради натиск от властите

13% от сърбите са напуснали Косово през 2023 г. поради натиск от властите Снимка: https://pixabay.com/

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че през 2023 г. 13% от сърбите са напуснали автономната провинция Косово и Метохия поради „терор и натиск“, упражняван от частично признатата Република Косово, която контролира по-голямата част от региона

„Връщането в Косово и Метохия все още е невъзможно за повече от 200 хиляди вътрешно разселени лица... Само през последната година около 13% от сърбите са напуснали региона поради продължаващия терор и натиск, упражняван от Прищина върху сръбското население“, каза  Дачич пред членове на правителството и дипломатическия корпус (цитат от сайта на МВнР).

Според дипломата сърбите в Косово и Метохия постоянно се страхуват за живота си и са лишени от основни човешки права.  Дачич заяви, че за Сърбия е изключително важно да гарантира оцеляването и сигурността на сръбската общност в Косово. По думите му Белград, за разлика от Прищина, остава конструктивен в двустранните преговори. Той подчерта, че Сърбия продължава да не признава независимостта на Косово.

Поредното изостряне на отношенията между Сърбия и Косово настъпи в края на май 2023 г., когато в редица общини в северната част на частично признатата република местни сърби протестираха във връзка с назначаването на албанци за ръководители на администрацията. Стигна се до сблъсъци с полицията, протестиращи издигнаха барикади, а десетки хора бяха ранени.

Сръбският президент Александър Вучич постави армията в повишена бойна готовност и съсредоточи части в южната част на страната. Миротворците на НАТО (KFOR) участваха в разрешаването на ситуацията.

Сръбските протести в Косово зачестиха след решението на Прищина от 30 ноември 2022 г. да замени регистрационните номера, издадени в Сърбия, за градовете в северната част на републиката. През януари 2024 г. Сърбия и Косово си признаха регистрационните табели. Европейският съюз оцени високо края на „войната на числата“, а в Прищина го оцениха като „стъпка към действителното признаване на Косово от Сърбия“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: