Бившият президент на Косово Хашим Тачи ще бъде съден в Хага

Бившият президент на Косово Хашим Тачи ще бъде съден в Хага Снимка: Twitter

В понеделник, 3 април, бившият президент на Косово Хашим Тачи ще бъде изправен пред съда в Хага по обвинения във военни престъпления по време на войната със Сърбия през 1998-1999 г., пише Ройтерс

Специалният съд на Косово, създаден в Хага, обвини Тачи по 10 точки за военни престъпления и престъпления срещу човечеството през ноември 2020 г., включително преследване, убийства, изтезания и насилствени изчезвания на хора по време на войната.

Самият Тачи, говорейки пред съда в Хага, не се призна за виновен за военни престъпления и не се съгласи с нито едно от обвиненията. Той заяви, че всички обвинения срещу него са неоснователни. Лидерът на косовските албанци два пъти отказа да се признае за виновен.

На 6 ноември съдът в Хага арестува Хашим Тачи, бившите ръководители на парламента на страната Кадри Весели и Якуп Красничи, както и депутата Реджеп Селими. Те са преместени в следствения арест. Те са обвинени във военни престъпления (убиването на повече от 100 души) по време на войната в Косово през 1998-1999 г.

Ден по-рано Тачи подаде оставка, за да бъде изправен пред съда. Той каза, че по този начин прави стъпка "за защита на целостта на косовското президентство".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: