Европейският съюз обеща на Сърбия и Косово инвестиции за нормализиране на отношенията

Европейският съюз обеща на Сърбия и Косово инвестиции за нормализиране на отношенията Снимка: https://pixabay.com/

Европейският съюз обеща на Сърбия и Косово да проведе донорска конференция в рамките на 150 дни за сформиране на пакет от финансова помощ за страните

Страните обаче ще получат пари само ако изпълнят всички точки от споразумението за нормализиране на отношенията.

ЕС ще организира донорска конференция в рамките на 150 дни, за да създаде пакет за инвестиции и финансова помощ за Косово и Сърбия. Няма да се извършват плащания, докато ЕС не установи, че всички разпоредби на споразумението са изпълнени изцяло “, се казва в приложение на уебсайта на външнополитическата служба на ЕС.

В документа се отбелязва, че всички клаузи на споразумението за нормализиране на отношенията „трябва да се изпълняват независимо една от друга“ и че двете страни „се съгласиха да не блокират прилагането на никоя от тях“.

Белград и Прищина постигнаха споразумения по няколко въпроса от плана на ЕС за уреждане на Косово на преговорите в Охрид, които се проведоха вчера и продължиха 12 часа. Косовските власти обещаха да създадат общност от сръбски общини.

Споразумението се състои от 11 точки. Европейски дипломатически източници заявиха, че въпросът за сформирането на Общността на сръбските общини в Косово създава трудности.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: