Ще преговаря ли Белград с Прищина?

Ще преговаря ли Белград с Прищина? Снимка: Стопкадър Euronews

Косово отваря вратата за сформирането на Общността на петте сръбски общини, но поставя свои условия за решаване на въпроса

Тъй като това на практика би означавало да се даде на сръбското малцинство самоуправление въз основа на Брюкселското споразумение, сключено между Белград и Прищина.

Този ход дава възможност на сръбския президент Александър Вучич да започне преговори с някогашната автономна област, чиято независимост Сърбия не признава. Междувременно Косово беше признато от 89 от 193 държави от ООН, включително 22 от 27 държави от ЕС.

Вучич описа отказа от преговори по следния начин:

"Ще станем ли европейски парии? Да, ще станем. Напълно изолирани, никой няма да говори с нас. Няма да имаме достъп до никакви средства, няма да можем да функционираме сами в съвременния свят."

Сръбските ултранационалисти смятат всеки намек за признаване на Косово за обида, те обвиняват Вучич, че възнамерява да изпълни ултимативното искане на Запада за нормализиране на отношенията с Прищина въз основа на френско-германския план, който предвижда членство на Косово в международни организации, включително ООН, коментира Euronews.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: