Косово: Вучич получи гаранции от ЕС, НАТО и САЩ, но благодари на Русия, Китай и Индия

Косово: Вучич получи гаранции от ЕС, НАТО и САЩ, но благодари на Русия, Китай и Индия Снимка: europeanwesternbalkans.com

Сръбският президент нарече западните страни „необективни” и заяви, че преговаря с тях за ситуацията в Косово, защото там са „техните сили”.

„Безкрайно много пъти ще казвам благодаря на Русия за политическата подкрепа, която ни оказва. Благодаря на Китай, благодаря на Индия. Благодаря им“, каза сръбският лидер пред TV Pink, цитиран от ТАСС. Вучич отбеляза също, че Сърбия трябва да води преговорите за деескалация на конфликта със страните от Запада, т.е., „с тези, които са на страната на непризнатото Косово“.

„Ние не говорим с обективни хора. Това са хора, които не спазват Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, хора, които бомбардираха тази страна, унищожиха я. И ние говорим с тях, защото техните сили са в Косово и Метохия“, подчерта сръбският президент.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия следи отблизо ситуацията около Косово и подкрепя Сърбия в действията ѝ по този въпрос.

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира след задържането на бивш сръбски полицай на 10 декември. В отговор косовските сърби барикадираха граничните пунктове и излязоха на барикадите, които се увеличиха, след като Косово не допусна в страната сръбския патриарх Порфирий за Коледа.

Позовавайки се на резолюцията на ООН, Сърбия поиска да разположи в Косово своите армия и полиция и обяви, че войските ѝ са в готовност за интервенция. ЕС, НАТО и САЩ призоваха за деескалация и премахване на барикадите, а Сърбия получи гаранции, че сърбите, участвали в протестите и изграждането на барикадите, няма да бъдат преследвани. Това потвърдиха и от Координационната служба за Косово и Метохия към сръбското правителство. 

След получаването на гаранциите и разговор на сръбския президент с представители на косовските сърби, премахването на барикадите започна, а Вучич написа в социалните медии „Сигурен съм, че днес е добър ден за Сърбия, запазихме мира и получихме гаранции за сигурност и оцеляване на сърбите“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: