
Експерти: Яденето на яйца ни прави по-умни
- Знание
- Текст:

Това съобщава списание Nutritional Neuroscience.
Изданието уточнява, че е проведено изследване за консумацията на яйца от възрастни от 18 до 75 години. Тестовете показват, че яденето на яйца помага на хората да станат по-умни - по-специално подобрява качеството на когнитивните функции в изпълнителната категория.
Качествата, за които отговарят са самоконтрол, креативност, концентрация, логика, краткотрайна памет, умствена гъвкавост.
„Яйцата, по-точно протеинът NWT-03, който те съдържат, могат да подобрят когнитивната функция чрез ускоряване на човешкия отговор на сигнали“, цитира изследователите Nutritional Neuroscience.
Експертите също така посочват наличието в яйцата на други компоненти, които влияят положително на състоянието и функционирането на мозъка.
По-конкретно, яйчният жълтък е богат на холин, лутеин, зеаксантин, чийто положителен ефект върху функциите на централната нервна система е многократно потвърждаван.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Nvidia e първата компания в историята с капитализация над $ 4 трилиона

Фридрих Мерц: Дипломатическите средства за мир в Украйна са изчерпани

Украйна се надява да получи от ЕС още €20,1 млрд. помощ до края на годината

Литва и Финландия ще произвеждат противопехотни мини

Преминаване към еврото: Какво е важно да знаем като потребители

Bloomberg: макар да отрича, Китай подкрепя военната промишленост на Русия

Хутите атакуваха втори гръцки товарен кораб за два дни

Нидерландски и норвежки изтребители ще патрулират над Източна Европа
