Експерти: Яденето на яйца ни прави по-умни

Експерти: Яденето на яйца ни прави  по-умни Снимка: https://pixabay.com/

Яйцата съдържат протеин, който подобрява когнитивните функции на мозъка

Това съобщава списание  Nutritional Neuroscience.

Изданието уточнява, че е проведено изследване за консумацията на яйца от възрастни от 18 до 75 години. Тестовете показват, че яденето на яйца помага на хората да станат по-умни - по-специално подобрява качеството на когнитивните функции в изпълнителната категория.

Качествата, за които отговарят са самоконтрол, креативност, концентрация, логика, краткотрайна памет, умствена гъвкавост.

„Яйцата, по-точно протеинът NWT-03, който те съдържат, могат да подобрят когнитивната функция чрез ускоряване на човешкия отговор на сигнали“, цитира изследователите   Nutritional Neuroscience.

Експертите също така посочват наличието в яйцата на други компоненти, които влияят положително на състоянието и функционирането на мозъка.

По-конкретно, яйчният жълтък е богат на холин, лутеин, зеаксантин, чийто положителен ефект върху функциите на централната нервна система е многократно потвърждаван.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: