Как да запазите добра памет дори в напреднала възраст

Как да запазите добра памет дори в напреднала възраст Снимка: ferra.ru

За да направите това, експертите предлагат специални упражнения

При човека с напредване на възрастта паметта се влошава и по принцип мозъкът започва да работи не толкова добре, колкото преди. Ситуацията  може да се коригира с помощта на физическа активност и "мозъчен джогинг". Това се посочва в статия на iDNES.

Паметта може да се влоши още в младостта. Според Дана Стейнова, председател на чешкото дружество за тренировка на паметта и мозъка, мозъкът се формира до около 25-та година, а след това функциите му постепенно се влошават.

За разрешение на проблема, можете да си закупите хранителни добавки в аптеката. Но друг важен компонент за подобряване на паметта е тренирането на паметта. В специални курсове желаещите се обучават на специални техники за запаметяване.

Съществува и така наречения мозъчен джогинг. Това е метод, който позволява да тренирате мозъка си самостоятелно. Например, можете да прочетете на глас кратък текст от вестник и след това да го напишете на хартия възможно най-точно, без да надничате в оригинала. За да направите ефекта по-забележим, взимайте всеки път по-обемен текст. 

С какво са полезни такива тренировки? Разбира се, с това, че ви позволява да намалите риска от появата на проблеми с паметта в ежедневния живот. Но това не е всичко. Както отбелязва Дана Стейнова, такива тренировки също така позволяват да си създадете мозъчни резерви, които в случай на невродегенеративно заболяване, инсулт, увреждане на мозъка ще намалят негативните последствия.

Освен умствените тренировки, за мозъка е полезна физическата активност. Също така е важно да се храните пълноценно, да се наспивате и да прекарвате определено време с приятели.

*Материалите с новинарски характер не бива да бъдат приравнявани с назначаването на лечение от лекар. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: