В Шотландия откриха съобщение в бутилка от преди 135 години

В Шотландия откриха съобщение в бутилка от преди 135 години Снимка: ВВС

Питър Алън, 50-годишен водопроводчик от Единбург, сменял радиатор и изрязвайки пода, за да го свърже с тръбата, открил, че през цялото време е рязал около бутилка уиски, в което негови колеги от Викторианската епоха оставили посланието си.

Викайки „Вижте какво намерих под пода ви”, той се втурнал надолу по стълбите, за да покаже находката си на сегашните собственици на жилището – д-р Ейлид Стимпсън, личен лекар в Единбург, съпругът ѝ и двете им деца, неописуемо развълнувани, когато вземайки ги училище, майка им ги посрещнала с думите „Имам вълнуваща новина за вас”

Когато се прибрали вкъщи, те отчаяно се опитали да извадят бележката с пинсети и клещи, но тя започнала да се къса. Тогава майка им разбила бутилката с чук, разкривайки съдържанието на писмото, цитирано от ВВС: 

„Джеймс Ричи и Джон Грийв положиха този под, но не изпиха уискито. Който намери тази бутилка, нека си помисли, че нашият прах се носи по пътя. 6 октомври 1887 г.“

Note
Снимка -  Ейлид Стимпсън

След откриването на находката, приятел на семейството прегледал данните от преброяването през 1881 г. и открил имената на двамата мъже, живели преди 135 години само на няколко мили, в района на Нюингтън в Единбург.

Сега семейството съхранява бележката и гърлото на бутилката като семейна реликва, в специален контейнер-витрина, осигуряващ подходящи условия за запазване на старинната хартия. Те ще направят копие на писмото и заедно със свое послание ще го поставят в бутилка, която ще положат обратно под пода на детската стая, за да продължат историята на дома си – и може би след 100 години да развълнуват някого по същия начин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: