Протести в Германия поискаха забрана на крайнодясната „Алтернатива за Германия” (AfD)

Протести в Германия поискаха забрана на крайнодясната „Алтернатива за Германия” (AfD) Снимка: edition.cnn.com

Многохилядните демонстрации са реакция на шокиращите разкрития, че на тайна среща висши фигури от AfD, неонацисти и членове на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел са планирали депортирането на мигранти, търсещи убежище, чужденци с разрешение за пребиваване или германско гражданство и „хора с негермански произход”

Разследващото издание Correctiv твърди, че „генералният план“ предвижда „преместването” на до два милиона души в Северна Африка - идея, взаимствана пряко от нацистките планове от 1940 г. за изселване на немските евреи на остров Мадакаскар и обсъжданото през 1942 г. „Окончателно решение” - геноцидът на евреите в Европа, припомня ВВС.

Публикацията на Correctiv изкара през уикенда на улиците десетки хиляди в Берлин и Кьолн, около 35 000 във Франкфурт, най-малко 50 000 в Хамбург, „обединени и решени да не позволим нашата страна и демокрация отново да бъдат унищожени", както заяви кметът на града.

Канцлерът Олаф Шолц благодари на "десетките хиляди протестиращи” и предупреди, че всеки план за експулсиране е "атака срещу нашата демокрация и от там срещу всички нас". Мнозина на протестите изразиха тревогите си от плана за депортиране и от набиращата сили AfD. Германски граждани с чужд произход споделяха, че се чувстват застрашени и може да напуснат страната. 

От AfD твърдят, че скандалната среща е била „по-скоро частна”, а едно от най-разпознаваемите лица на партията Алис Вайдел осъди всяка идея за забрана и обвини медиите, изнесли информацията за депортирането, в „леви методи на ЩАЗИ” и „шпиониране на уважавани граждани”.

През седмицата 25 депутати в Бундестага призоваха да се разгледа забраната на AfD Германската конституция определя като противоконституционни партии, които се стремят да подкопаят или премахнат „свободния демократичен основен ред“. Но много юристи и политици са скептични, допускайки, че дори да е законна от гледна точка на правото, една забрана би била неправилно решение. 

Protests against Germany's far right gain new momentum after report on  meeting of extremists | The Seattle Times
Снимка - seattletimes.com

В телевизионно интервю германският вицеканцлер Роберт Хабек обвини AfD, че иска да превърне Германия в автократична държава в руски стил. Мнозина приеха коментарите му като подкрепа за забраната, но говорейки по-късно пред сп. Stern, Хабек призна, че един неуспешен опит би причинил "огромни" щети.

Пред ВВС и депутатът от ХДС Торстен Фрай беше предпазлив: „Въпросът е друг: ако партия като AfD има толкова високи резултати в анкетите, трябва да има причини. Няма смисъл да обиждаме избирателите".

В настоящата важна изборна година AfD държи твърдо второто място в анкетите след CDU, но изпреварвайки трите партии в управляващата коалиция. Възходът на AfD кореспондира с недоволството на избирателите от разединеното правителство, високите разходи за живот и нивата на имиграция. 

AfD се надява да постигне високи резултати на изборите за Европейски парламент през юни и може да се окаже най-силната партия на септемврийския вот в трите източни провинции Тюрингия, Саксония и Бранденбург. В същото време германското вътрешно разузнаване определи действията на AfD в Саксония, Тюрингия и Саксония-Анхалт като екстремистки.

„Тези, които си фантазират за повторно завоюване и реемиграция, черпят от същите идеи, които проправиха пътя за нечовешките расистки закони на нацистите“, заави Нанси Пфайзер, министър на вътрешните работи на Германия и обеща да "използва всички налични инструменти" за защита на демокрацията, без да изключва и „най-острия меч” - забрана на партията, но само като крайна стъпка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: