Десни германски политици тайно са обсъдили драстични антиимиграционни мерки

Десни германски политици тайно са обсъдили драстични антиимиграционни мерки Снимка: journalofdemocracy.org

На дискретна среща в провинциален хотел близо до Потстам представители на германската крайна десница са приели план за масово депортиране на имигранти

Германското издание Correctiv публикува вчера подробности от събитието, проследено от разследващ журналист, присъствал на срещата под прикритие. Сред участниците личат имената на влиятелни представители на AfD (Алтернатива за Германия), дясноекстремисткото „Движение за идентичност” (IDB), Христиандемократическия съюз (CDU), движението „Съюз на ценностите” (WerteUnion) и дясно настроени бизнесмени, учени, лекари и интелектуалци.

Предвид факта, че за момента AfD събира подкрепата на около 20% от германците (значително повече от партиите в управляващата коалиция), участниците в срещата са обсъдили как точно може да бъде реализиран планът за депортиране на имигранти, ако AfD управлява Германия. 

При откриването на срещата организаторите са подчертали, че докато теми като борбата с коронавируса, ваксинацията, конфрликтите в Украйна и Израел са обект на разногласия в дясното, то въпросът, който го обединява е „ще оцелеем ли като народ на Запад или не“.

Основният доклад на срещата е представил концепцията за т. нар. „реемиграция“, според която до 2 милиона души трябва да бъдат депортирани от Германия в Северна Африка, включително мигранти, търсещи убежище, чужденци с право на пребиваване и „неасимилирани” германски граждани с имигрантски произход, които докадът определя като „най-големият проблем”. Обсъдена е била и възможността за депортиране на хора, които подкрепят бежанците в Германия.

Друга мярка, предложена от лидера на AfD в Саксония-Анхалт, е „улиците да се променят”. В директна реминисценция на подходи от нацизма, политикът е предложил акции срещу чуждите ресторанти, така че „за тези бизнесмени да стане възможно най-непривлекателно да живеят в Саксония-Анхалт“.

Correctiv отбелязва, че всички, които са пристигнали на срещата, са знаели отлично какво ще се обсъжда и не са изразили принципно несъгласие с плана, но се съмняват в осъществимостта му. Срещата е планирала и програма за популяризиране на антиимигрантските идеи сред младите хора, „поколението, което трябва да промени хода на събитията”. Идеята е в TikTok, YouTube и други социални платформи да се публикува съответното съдържание, представено като „нормални политически теми”.

Разкривайки присъствието на своя журналист под прикритие, Correctiv е поставил пред AfD въпроса как се вписва„реемиграцията” в платформата на партията, която в сайта си се позиционира като „демократична конституционна партия, безусловно ангажирана с всички хора с германско гражданство”. За момента от AfD не са коментирали темата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: