Германия замени изцяло руския природен газ с норвежки

Германия замени изцяло руския природен газ с норвежки Снимка: azernews.az

Със сключения във вторник договор между германската държавна енергийна компания Sefe и норвежката Equinor (EQNR.OL) на стойност € 50 милиарда, Норвегия ще осигурява 60% от потреблението на газ в Германия

Този обем е адекватен на доставките от руския "Газпром" преди нахлуването на Русия в Украйна. Анализатори коментират, че Германия е заменила един доминиращ доставчик с друг, но признават, че рискът от прекъсване на доставките от страна на приятелска държава като Норвегия е практически нулев, ако не се смятат възможни технически проблеми по газопроводите. 

Но след горчивия опит с „Газпром”, Германия се стреми да избегне зависимост от един голям доставчик и смята да постигне диверсификация с доставките на втечнен природен газ (ВПГ). Страната подготви и пусна в експлоатация необходимите терминали и до момента има сключени договори за доставка на ВПГ с американските производители ConocoPhillips (COP.N) и Venture Global LNG.

Все пак Германия предпочита доставките по тръбопроводи, тъй като предполагат дългосрочни договори и евентуално по-добри цени. Въпреки това, авариите в Северен поток и Балтийски поток показаха, че рискове съществуват – както обаче и при ВПГ. Произвадството му е сравнително енергоемко, тъй като включва преохлаждане, транспорт и регазифициране. Освен това доставките на ВПГ може да бъдат застрашени от регионални конфликти.

Германия, както и Норвегия се стремят към въвеждане на по-чиста енергия, докато природният газ има сериозен въглероден отпечатък. Това е отразено и в договора между Sefe и Equinor, който предвижда от 2029 г. замяна на природния газ с водород. За момента обаче, германската индустрия остава силно зависима от синьото гориво и като суровина, и като енергиен източник. 

Междувременно цената на газа в Европа (холандски TTF фючърси) вече е около € 34 /MWh, т.е., десет пъти по-ниска от августв 2022, когато надхвърли € 340. Трябва да се отбележи също, че ЕС реши своевременно подготовката за зимния сезон, като за момента европейските газохранилища са пълни на 87,6%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: