В Европа има страна, която започна да печели от климатичната криза

В Европа има страна, която започна да печели от климатичната криза Снимка: https://pixabay.com/

Bloomberg: Горещата вълна в Южна Европа доведе до туристически бум в Норвегия

Екстремните горещини в страните от Южна Европа доведоха до бум на туризма в Норвегия. През юни общо 1,62 милиона туристи от цял ​​свят са посетили скандинавската страна, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на анализатори от Statistics Norway.

Посещаемостта в Норвегия сред чужденците е най-високата поне от 2010 г. насам. За сравнение, през май броят на чужденците, резервирали нощувки в местни хотели и хотели, е на ниво 751,3 хиляди. Общият брой на туристите през юни, включително гражданите на самата Норвегия, се оказа най-високият в историята на наблюденията за този месец.


Отслабването на норвежката крона през по-голямата част от тази година промени възприемането на тази страна като една от най-скъпите за живот в Европа. Сред водещите световни валути само японската йена отслабна по-бързо. Обезценяването на норвежката национална валута в крайна сметка доведе до приток на туристи от Германия, Холандия и Съединените щати - тези страни бяха лидери в броя на пътуванията до скандинавската държава през юни. В същото време самите норвежци напоследък започнаха да предпочитат да пътуват в страната, вместо да разпускат в чужбина поради поскъпването на последното поради обменния курс на кроната.

По-рано беше съобщено, че в резултат на екстремните горещини и ускоряването на глобалното затопляне основните туристически маршрути в Европа може да се променят драстично.

Специална полза, според експерти от индустрията, имат скандинавските страни. Това се дължи на факта, че през следващите няколко десетилетия изменението на климата там няма да се случи толкова бързо, колкото в Южна Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: