Германски експерти изследват престъпления с високи технологии и помощ от.. престъпници

Германски експерти изследват престъпления с високи технологии и помощ от.. престъпници Снимка: simmrinlawgroup.com

Според статистиката, всеки ден в Германия обират около 180 жилища – и на крадците обикновено им се разминава

Повечето обири с взлом остават неразкрити, което е голям проблем за обществото, съдилищата и полицията, коментира DW. Затова учени от Института „Макс Планк” за изследване на престъпността, сигурността и правото във Фрайбург се се заели с изследването на престъпното поведение, създавайки виртуална среда, в която действат и обикновени граждани (доброволци) и повече от 60 осъдени и затворени за обири крадци.

Виртуалната среда пресъздава цели улици и квартали. Криминалистите искат да разберат критериите, по които крадците избират своите цели - какво търсят предварително? Как изследват потенциалното местопрестъпление? Как си осигуряват потенциални маршрути за бягство или достъп до прозорците? Може  ли някой да ги види от улицата, къде са неосветените места в зоната и т.н.

Система за проследяване записва действията във виртуална среда, включително движенията на главата и очите, както на обикновените граждани, които спазват закона, така и на опитните престъпници. Целта е да се филтрира специфичното поведение, което ръководи крадците - какво правят, за разрлика от хората без престъпни намерения. Друг аспект на изследването е дали действията им във виртуалната среда са се повлияли от опита им в затворническата килия.

Първите резултати показват, че виртуалният свят работи. Крадците действат така, както биха  действали в реална среда. 

Проектът е плод на въображението на Жан-Луис ван Гелдер, директорът на института „Макс Планк” във Фрайбург. Мотивите му са, че като криминалисти, той и колегите му по света години наред са изследвали действия, които всъщност не са виждали:

„С виртуалната реалност пресъздаваме местопрестъпление или криминогенна ситуация и след това потапяме хората в тази ситуация, за да видим как действат. И в известен смисъл може да се твърди, че за първи път можем да видим престъпността в действие. Това прави виртуалната реалност много мощен инструмент за работа в поведенческите и социалните науки, особено при изследване на този тип скрито поведение”, обяснява ученият.

Лабораторията в Института „Макс Планк” във Фрайбург е първата в света, която използва технология за виртуална реалност за да изследва моделите на престъпно поведение и един ден в бъдеще да може да го предотврати

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: