Малайзия премахва смъртното наказание за тежки престъпления

Малайзия премахва смъртното наказание за тежки престъпления Снимка: ladepeche.fr

Решението на парламента на страната може потенциално да спаси над 1 300 осъдени на смърт.

През 2018 страната наложи мораториум върху екзекуциите, но отмяната сега премахва смъртното наказание като задължителна присъда за 11 тежки престъпления, включително убийство и тероризъм. Съдиите си запазват правото на преценка да налагат смъртно наказание в изключителни случаи.

Много от сериозните престъпления занапред ще се наказват с доживотен затвор, затвор до 40 години или телесни наказания като бой с пръчки. Говорейки днес в парламента, заместник-министърът на правосъдието на Малайзия подчерта, че смъртното наказание е необратима мярка, която обаче не е подействала като възпиращ фактор за престъпността.

Очаква се след прецизиране в горната камара на парламента, реформата да бъде приета. Новите закони ще се прилагат със задна дата, позволявайки на осъдените на смърт в рамките на 90 дни да поискат преразглеждане на присъдите си. В момента в страната има 1 341 такива затворници.

След реформата все пак остават 23 престъпления, наказуеми задължително със смърт в Малайзия - една от 53-те държави, които все още прилагат смъртното наказание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: