Слушането на любимата музика намалява интензивността и нивата на болка

Слушането на любимата музика намалява интензивността и нивата на болка

Слушането на любимата музика намалява интензивността и нивата на болка, установи изследване

Отдавна е известно, че музиката оказва силно влияние върху нашите емоции, но последните изследвания сочат, че тя също е в състояние да намали и възприемането на болката

Изследване, проведено от канадски учени от Лабораторията за болка в университета Макгил, установи, че слушането на любимата ни музика може значително да намали интензивността и неприятните усещания на болката.

В хода на научното изследване участниците получават леко болезнени топлинни стимулации върху вътрешната повърхност на предмишницата, докато слушат различни видове музика. Изследователите искат да определят коя музика е най-ефективна за намаляване на усещането за болка. 

Резултатите показват, че когато участниците слушат любимата си музика, интензивността на болката и дискомфортът значително намаляват в сравнение с контролните звукови записи или тишината. Непозната релаксираща музика обаче не оказва същия ефект.

Дариус Валевичус, докторант в Университета в Монреал и един от изследователите, участващи в работата, пояснява: "Ние показахме, че любимата музика, избрана от участниците в изследването, оказва много по-голямо влияние върху намаляването на острата термична болка, отколкото непознатата релаксираща музика. Също така забелязахме, че емоционалните реакции играят много силна роля в прогнозирането на това, дали музиката ще повлияе на болката".

Изследователите също така разглеждат влиянието на различни емоционални теми в любимата музика върху намаляването на болката. Те откриват, че съобщенията за трогателни или горчиво-сладки емоционални преживявания водят до намаляване на оценката на неприятните усещания за болка. Това се дължи на по-интензивното удоволствие и наслаждаване от музиката и повечето "настръхвания" по кожата от музиката, които, както се смята, сочат към неврофизиологичен процес, блокиращ сигналите за болка.

Макар проучването да предоставя ценни сведения за потенциалното използване на музиката като нефармакологичен метод за лечение на болката, все още съществуват някои ограничения, които трябва да бъдат отстранени. Продължителността на слушането на музика е един от факторите, които могат да повлияят на нейната ефективност: по-продължителните периоди на слушане могат да оказват по-силно въздействие. Освен това са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали любимата музика е също толкова ефективна за намаляване на други типове болеви дразнители, такива, като например механична стимулация или хронична болка.

Даденото изследване допълва все по-големия брой доказателства, потвърждаващи терапевтичните ползи от музиката. Д-р Даниел Дж. Левитин, невролог и музикант, обяснява: "Музиката е способна да задейства освобождаване на ендорфини, които могат да помогнат за облекчаване на болката. Тя също така е в състояние да отвлече вниманието ни от дискомфорта и да ни осигури емоционален комфорт".

Резултатите от проучването имат важно значение за стратегиите за лечение на болката. Включването на любимата ви музика в плановете за лечение може да оптимизира оезоляването и да подобри общото състояние и самочувствие. В заключение д-р Валевичус казва: "Нашето проучване подчертава потенциала на музикално ориентираните методи за лечение на болката и важността на отчитането на индивидуалните предпочитания и емоционалните реакции при използването на музиката като терапевтичен инструмент".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: