Гледането на видеоклипове с природа помага да се справим със стреса

Гледането на видеоклипове с природа помага да се справим със стреса Снимка: ferra.ru

А така също и слушането на звуците на естествената среда

Учени от Университета в Юта проведоха проучване, целящо да установи влиянието на видеоклиповете с природа върху психичното здраве на хората, съобщава изданието Ecopsychology. 

Така например, съгласно констатациите на научната работа, само няколко минути гледане на видео с естествена среда или слушане на звуци от природата, може да намали нивото на стрес. Специалистите провеждат изследванията си в затворите, тъй като често за затворниците гледането на съответните видеоклипове е единственият начин да видят природата. 

В резултат на това е установено, че изображенията на природата или възпроизвеждането на звуци от естествената среда намаляват физиологичните признаци на стрес при затворниците. Освен това, по този начин се стимулира интересън им да научат повече подробности за видените места.

"Изводите от това изследване също така ни помагат да разберем как предоставянето на изображения на природата или на самата природа може да бъде полезно за други популации, лишени от природа", споделя Налини Надкарни от Училището по биологични науки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: