Пътниците спестяват до 40 минути на полет след приемането ни в Шенген

Пътниците спестяват до 40 минути на полет след приемането ни в Шенген Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Зам.-министър Анна Натова: Пътниците спестяват до 40 минути на полет след приемането ни в Шенген

За една седмица след приемането на България в Шенген, статистиката показва, че пътниците спестяват между 20 и 40 минути на полет. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова по време на събитие, организирано от Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ). Поводът е посрещането на символичен полет в чест на приемането ни в Шенген, който се проведе от 4 до 7 април в няколко страни от Шенгенското пространство по инициатива на АБАИ.

„Възможността за съкращаване на времето за изчакване и проверки е сериозно основание за засилване на интереса към България като бизнес и туристическа дестинация“, отбеляза зам.-министър Натова. Тя приветства „българските посланици на Шенген“ и посочи, че проектът е изпълнил целта си, а именно да привлече вниманието на европейците към приемането ни в общото пространство. Зам.-министър Натова изтъкна, че осъществяването на този полет има за цел да покаже, че България вече е част от въздушен Шенген и става по-лесно достъпна за всички държави в обединението. 

Анна Натова уточни, че премахването на контрола по въздушните и морски граници между България и другите държави от Шенген е само подготвителна стъпка за отпадане на проверките и по сухопътните граници. По думите ѝ това ще бъде и сериозен стимул за българската икономика.

Главният директор на ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” Анелия Маринова заяви, че този символичен полет олицетворява усилията, които са положени за влизането на България в Шенген. 

В събитието участваха още министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, представители на частния сектор и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: