Русия изкупува обратно руска военна техника, продадена на трети страни

Русия изкупува обратно руска военна техника, продадена на трети страни Снимка: The Moscow Times

Позовавайки се на запознати източници, The Wall Street Journal (WSJ) съобщава, че опити за подобни преговори са проведени с Египет, Пакистан, Беларус и Бразилия

През април руска делегация в Кайро е поискала от египетския президент Абдул Фатах Халил Ал-Сиси да върне 150 двигателя за хеликоптери Ми-8 и Ми-17, вече продадени на Египет, пише WSJ. Изданието смята, че по време на юлската среща „Русия-Африка” в Санкт Петербург, Ел Сиси се е съгласил връщането да започне през декември. Запознати твърдят, че сделката е „стимулирана” с финансови отстъпки за Египет, обещания за евтино зърно и предупреждения, че Русия може да изтегли от Египет своите 200 инструктори по работа с руско оръжие.

Един от източниците на WSJ, както и бивш офицер от руското разузнаване потвърждават, че подобни разговори са водени и с Пакистан, Бразилия и Беларус. Пакистанското външно министерство отрича, а Беларус е продала на Русия обратно шест двигателя за тежки транспортни хеликоптери Ми-26. Бразилското външно министерство обаче е отказало да изпълни искането, тъй като Бразилия е решила да не доставя оръжие на нито една от страните в руско-украинския конфликт. 

Според източниците на WSJ, Русия е пожертвала и няколко договора за износ на ракетни системи, пренасочвайки например доставки за Индия и Армения към украинския фронт. В други случаи руското министерство на отбраната е реквизирало военно оборудване директно от руски производители.

Обратното изкупуване на хеликоптерни двигатели може да се дължи и на факта, че от 2014 г. Русия не ги внася от Украйна, а реши да ги произвежда, влагайки за целта в адаптирането на свое предприятие 2 милиарда рубли, припомня The Moscow Times. През 2020 г. „Ростех” обяви, че заместването на вноса е факт, но изглежда руското производство не задоволява нуждите на руските военно-въздушни сили. 

Според сайта Oryx, който следи документираните загуби, във войната срещу Украйна Русия е загубила 132 хеликоптера, като 102 са унищожени, 28 - повредени и два са пленени от украинските сили. 

СССР и след това Русия работиха десетилетия наред, за да изградят дългосрочни отношения със страните, желаещи да купуват руско оръжие. Сега обаче, както и в енергийния сектор, Москва губи имиджа си на надежден доставчик, особено чрез опитите „дискретно” да договори с някои от клиентите си обратното изкупуване на вече доставена военна техника, обобщава един от източниците на WSJ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: