Учени с нови открития за по-възрастните, които приемат витамин D

Учени с нови открития за по-възрастните, които приемат витамин D

Витамин D е широко известен с ролята си в поддържането на имунитета и здравето на костите

Нови изследвания показват, че добавянето на витамин D може да намали риска от сърдечни удари и други сърдечно-съдови проблеми.

Потърсете висококачествена добавка с витамин D, тествана от трети страни за чистота, ефикасност и безопасност, и договорете със здравния си съветник правилната доза за вас.

Витамин D е уникално хранително вещество, защото идва от храната, която ядем, и е хормон, който тялото ни произвежда. Мастноразтворимият витамин има множество важни функции и носи ползи за здравето – от поддържане на имунитета и здрави кости, до подобряване на настроението. Нови изследвания показват, че може да е полезен и за други защитни функции за възрастни хора.

Скорошно проучване, публикувано в British Medical Journal, разглежда голяма извадка от по-възрастни хора на възраст от 60 до 84 години. Участниците са разделени на две групи – на едната е дадено плацебо, а на другата е дадена добавка с витамин D от 60 000 единици на месец (което е средно около 2000 единици на ден) за период до пет години. В края на проучването са анализирани данни от над 16 800 участници, които все още приемат таблетките.

По време на изпитването са възникнали около 1336 големи сърдечно-съдови събития (т.е. инфаркт, инсулт и процедури за лечение на коронарна артериална болест). Но в сравнение с групата на плацебо, процентът на големи сърдечни проблеми е бил малко по-нисък в групата на витамин D, особено за участниците, които вече са приемали лекарства за сърце, като статини, в началото на проучването.

Въпреки че резултатите са убедителни, констатациите не са статистически значими и предишни изследвания не показват връзка между добавянето на витамин D и сериозни сърдечни проблеми. В крайна сметка, най-добрите стратегии за поддържане на здравето на сърцето и намаляване на риска от сърдечни заболявания включват здравословна балансирана диета, поддържане на физическа активност, отказване от пушенето, намаляване на консумацията на алкохол, поддържане на кръвното налягане под контрол и проверка на нивата на холестерола. Също така е важно да приемате лекарствата си според указанията и да посещавате редовно здравните си консултанти.

Но това не означава, че витамин D не е важен за здравето на сърцето. Всъщност той е необходим за поддържане на кръвоносните съдове и нормалното кръвно налягане. Нещо повече, дефицитът на витамин D се свързва с повишени нива на липиди (известни още като мазнини) в кръвта, както и със съдова дисфункция и втвърдяване на артериите. Изследвания свързват по-ниски нива на витамин D с повишен риск от исхемичен инсулт, инфаркт и сърдечни заболявания.

 

Колко витамин D ми е необходим?

По-възрастните хора се нуждаят от около 600 – 800 единици витамин D дневно, в зависимост от възрастта си. Можете да ги получите чрез комбинация от излагане на слънце и богати на витамин D храни, които включват сьомга, яйца, сардини, черен дроб, бели гъби и обогатени храни.

Но добавянето на повече не винаги е по-добро. Тъй като витамин D е мастноразтворим витамин, твърде много от него може да ви изложи на сериозен риск от токсичност, включително неблагоприятни странични ефекти като камъни в бъбреците и високи нива на калций в кръвта. Експертите казват, че е най-добре да не се консумират повече от 4000 единици дневно, което е допустимата горна граница за прием.

Признаци на дефицит на витамин D

Препоръчваме да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако подозирате дефицит на витамин D.Те могат да направят кръвни изследвания и след това да препоръчат подходящата доза добавка въз основа на текущите ви нива. Някои често срещани признаци на дефицит на витамин D включват:

  • Умора
  • Промени в настроението
  • Мускулна болка и слабост
  • Намалена имунна функция
  • Повишена възпалителност
  • Чести инфекции
  • Рахит (при деца)
  • Костни нарушения

 

Какво трябва да търся в добавката с витамин D?

Тъй като Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) не одобрява хранителните добавки за безопасност и ефективност преди да бъдат пуснати на пазара, изключително важно е да проучите подробно всяка добавка, която прибавяте към своя режим, и да се посъветвате със здравния си консултант, преди да го направите. Потърсете опции, които са тествани за чистота, ефективност и безопасност от надеждна трета страна.

Екипи от регистрирани диетолози прекарват месеци в анализиране на десетки добавки с витамин D, за да отсеят и да могат да препоръчват най-проверените добавки на пазара.

Изводите: Нови изследвания показват, че добавянето на витамин D може да намали риска от инфаркт, но резултатите не са статистически значими и са необходими още проучвания. Витамин D играе роля в поддържането на здраво сърце, кръвоносни съдове и нормално кръвно налягане. Ако подозирате дефицит, говорете с вашия доставчик на здравни услуги, който може да направи кръвни изследвания и да определи подходящата доза добавка за вас. Най-добрите стратегии за поддържане на здравето на сърцето включват здравословна балансирана диета, поддържане на физическа активност, отказване от тютюнопушене, намаляване на консумацията на алкохол и контролиране на кръвното налягане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: