Фабриките за фалшиви новини разширяват стратегията

Фабриките за фалшиви новини разширяват стратегията Снимка: matthewrenze.com

Авторите им вече ги разпространяват в „клонинги” на известни новинарски издания като Spiegel, Welt, Fox News, Le Parisien, Walla и др.

Друг нов подход е високата скорост при публикуването на фалшиви новини с едно и също съдържание, което говори, че измамните кампании вече не разчитат на армия тролове, а използват автоматизиран процес, който е далеч по-ефективен и по-евтин, казват от аналитичната група Bot Blocker/antibot4navalny. Така например, в масирана спам-атака на 25 октомври, в платформата Х (бившия Twitter), еднотипни публикации са се появявали на всеки две минути и половина в продължение на няколко часа.

Авторите на фалшивите новини не се афишират, но подборът на теми е показателен – на първо място е Украйна с аргументи за неизбежното ѝ поражение, с „примери”, че продава предоставеното ѝ западно оръжие на трети страни, с „люти” прогнози за предстояща тежка зима „без отопление, пенсии и заплати”, със снимки от демонстрации на украински жени срещу мобилизацията, въоръжени с еднотипни плакати, плюс „сочни” факти за Володимир Зеленски – „наркоман и алкохолик”, избран „незаконно”, който продължава войната, за да запази властта си и пр. и пр. Този кръг теми често припомня и „най-голямата катастрофа в новата история” - разпадането на СССР, „световния миротворец”.

Новият въоръжен конфликт в Близкия Изток е не по-малко поле за съмнителна реторика с „факти” как военните помощи се пренасочват от Украйна към Израел, как израелските атаки в Газа са „колективно наказание” за палестинския народ, как в света се разгаря антисемитизъм и как международните конфликти влияят на ежедневието ни, хвърляйки ни в „тъжна реалност“.

Друго „оръжие” е разпространението на поръчкови видеоматериали, например трагична история за двама загинали братя украинци, единият от които се е сражавал за Украйна, другият – за Русия. Видеото е публикувано в социалната мрежа X също на 25 октомври, първоначално с линк към VKontakte, а при препубликуването му се появява и неотваряем линк към Vimeo. Видеодрамата е придружена с текста „Имаме право да знаем тази история, която YouTube премахна, за да скрие истината от нас“. Потребители обаче разпознаха в ролята на майката на „братята” руската актриса Олга Торощина, а в един от „синовете“ – колегата ѝ Роман Волински. Видеото включва и политическия призив „По-добри времена за Русия ” – финал на реч на Борис Елцин от 1990 г.

Seven types of fake news identified to help detect misinformation - Seven  types of fake news | The Economic Times
Да проверим фактите, съветват експерти,  снимка - indiatimes.com

Последните кампании с фалшиви новини обикновено излизат на руски, украински, английски, немски, френски и иврит и обхващат теми, които вълнуват хората. Към европейците е адресиран например текста „Еврейските погроми чукат на вратата на съседите. Готови ли сте да бъдете следващите?“ Постовете предлагат и решение – „с всички сили да се обединим и да настояваме за прекратяване на огъня”. 

Според аналитиците, за руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) хакерството, дезинформацията и фишинг-атаките са ежедневна дейност, плюс клонирането на медии – опит, приложен още през 2016 г. в предизборните кампании в окупирания Крим. 

Експертите посочват няколко белега на недостоверност в „новините” от 25 октомври в Х – излизат на украински и руски, публикуваните линкове водят до „украински” сайтове с руски текст, а акаунтите са на казахстански абонати, регистрирани в Х този септември и октомври. Съветът е да проверите автора, издателя, посочените доказателства и популярността на твърдението, както и да обмислите причините да бъде споделено, възможните противоречия и съмнения.

Често под новинарските си рубрики, измамните кампании предлагат схеми и „финансови модели” за бързо забогатяване, например чрез „изключително изгодни” инвестиции в криптовалута, рекламирани от „знаменитости” – всъщност от незаконно създадените им аватари. Невероятно, но подобни публикации успяват да примамят лековерни дребни и средни „инвеститори”, които се разделят не само с бъдещи печалби, но и със спестяванията си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: