Хамас има за какво да благодари на Русия

Хамас има за какво да благодари на Русия Снимка: elliptic.co

Терористичната атака срещу Израел е финансирана частично чрез рублова крипто борса

На 7 октомври Хамас са получили около $ 41 милиона, отчасти чрез криптовалута, прехвърлена през голямата крипто борса Garantex, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на аналитичната компания Elliptic. Сайтът cryptonews.com потвърди времето и обема на транзакциите.

Garantex е регистрирана в Естония през 2019 г., но се управлява от Русия, от офис в небостъргача в московския бизнес-комплекс „Федерация”. Потребители на най-популярната платформа за търговия с рубли са около 100 000 души. Към юни тази година общата стойност на транзакциите на крипто-компанията е $ 865 милиона - три пъти повече, отколкото преди санкционните ограничения. 

Wall Street Journal (WSJ) посочва схемата - потребителите купуват криптовалута с рубли в клоновете на Garantex и след това, чрез партноьрската мрежата на криптоборсата я превръщат в други валути. Транзакциите са много трудни за проследяване, така че Хамас вероятно използва подобна схема. 

WSJ успя да се свърже с дирекция „Връзки с обществеността” на Garantex, които отхвърлиха обвиненията. От април 2022 г. криптоборсата е под санкциите на Министерството на финансите на САЩ. Негови служители заявиха, че търсят начини да въведат допълнителни ограничения срещу потребителите на Garantex, които използват платформата за трансгранични преводи.

В нощта на 14 октомври движението Хамас в своя канал Telegram благодари на руския президент Владимир Путин за изявлението му в подкрепа на Палестина и за "неуморните усилия на Русия, насочени към прекратяване на варварската, систематична ционистка агресия срещу палестинския народ в ивицата Газа".

Руското посолство в Израел съобщи, че при атаката на Хамас са убити най-малко 16 руснаци и поне за един е известно, че е заложник. Други осем руски граждани засега се водят изчезнали, предадоха руските държавни информационни агенции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: