Луда крава може би се завръща, предупреждават ветеринарните власти по света

Луда крава може би се завръща, предупреждават ветеринарните власти по света Снимка: veterinary-practice.com

За атипични случаи на заболяването съобщават от Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Испания, Нидерландия и Бразилия

През март Швейцарската федерална служба за безопасност на храните и ветеринарно обслужване (FSVO) е установила заболяването у 12-годишно говедо, определено за клане. Санитарните власти са взели своевременно предвидените мерки, така че месо от заразеното животно не е попаднало в търговската мрежа, се казва в прессъобщение на FSVO. През юли обаче санитарните власти съобщават за второ заболяло животно в съседен кантон, но твърдят, че между двата случая няма връзка. 

През 2015 г. Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH) обяви Швейцария за страна с незначителен риск от поява на луда крава (BSE). Действително, в алпийската държава е установен само един случай през февруари 2020 г., плюс двата от тази година. „Това са изолирани, нетипични случаи, които не представляват риск за фермерите или общественото здраве и се срещат само спорадично при изолирани животни“, се каза в имейл на FSVO до медиите. 

Класическата форма на BSE (Bovine spongiform encephalopathy) се появи в Обединеното кралство през 1986 г. Първият случай в Швейцария, и първи на европейския континент, е докладван през 1990 г. Кризата достигна върха си през 1995 г., като продажбите на говеждо месо спаднаха с около 10%. 

Атипичната разновидност на BSE е естествена и спорадична форма на заболяването, идентифицирано обикновено при по-възрастни животни – през февруари Испания докладва случай с 22-годишно говедо. От САЩ обаче съобщиха за 5-годишно животно, диагностицирано непосредствено преди насочването му за клане. 

Според WOAH, досега няма доказателства, че атипичната форма на BSE се предава на потребителите. Същевременно, санитарните власти изследват щателно животните във фермите и кланиците, като заразените се унищожават и изгарят при строги санитарни изисквания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: