Китайските производители продължават да засилват позициите си в Европа

Китайските производители продължават да засилват позициите си в Европа Снимка: https://pixabay.com/

Ройтерс: Китай заема мястото на германските производители на пазара в Европейския съюз

Китайските производители засилиха позициите си на пазара на Европейския съюз (ЕС) и все повече заемат мястото на германските. За това пише Ройтерс, позовавайки се на проучване на икономическия мозъчен тръст на работодателите IW.

Анализът показва, че в някои сектори делът на Китай във вноса на ЕС през 2020-2021 г. се е увеличил с толкова или дори повече, отколкото през предходното десетилетие. Тази тенденция е особено забележима в областта на модерните индустриални продукти, където Германия традиционно е лидер. Въз основа на проучването мозъчният тръст предупреждава за риска от спиране на развитието на основната икономика на Европа.

През май Германия  сесблъска с рецесия за първи път след пандемията, тъй като най-големите износители в страната бяха засегнати от проблеми с веригата за доставки, инфлация и нарастващи цени на енергията.

Всичко това предизвиква сериозни размисли за бъдещето на европейския икономически и индустриален център.

„Това е причина за безпокойство, предвид проблемите, свързани с промяната в енергийния микс и проблемите с конкурентоспособността на Германия“, казва изследователят Юрген Матес.

Сред другите проблеми, идентифицирани в проучването, е повишената роля на китайските държавни субсидии в много сектори на икономиката, където китайските предприятия печелят все по-голям дял от пазара на ЕС. Освен това високите разходи за електроенергия са засегнали износа на автомобили, тъй като китайските производители на електрически автомобили започнаха да завладяват европейския пазар, добавя Матес.

По-рано Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия заяви, че в момента няма предпоставки за съживяване на германската икономика и нейния преход към активен растеж в средносрочен план. Министерството отбеляза, че икономическото представяне през юни 2023 г. като цяло оставя много да се желае. Така спадът на промишленото производство в Германия възлиза на 1,3 процента, а общите продажби на дребно, с изключение на автомобили, намаляват спрямо май.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: