Водещи икономисти прогнозират втори "китайски шок"

Водещи икономисти прогнозират втори "китайски шок" Снимка: https://pixabay.com/

Преди двадесет години това разори много заводи на Запад

WSJ: Светът ще преживее втори „китайски шок“ с наплив евтини стоки.

За да реши икономическите си проблеми, Китай увеличава производството на стоки, което значително надвишава вътрешното търсене; страните по света ще изпитат приток на китайски внос за втори път, пише WSJ.

Световната икономика преживя „китайския шок“ в края на 90-те и началото на 2000-те – бум на вноса на евтини стоки, произведени в Китай. Икономисти смятат, че скоро трябва да очакваме повторение на този период, пише Wall Street Journal.

Пекин удвоява износа, за да съживи забавящия се икономически растеж, като фабриките вече произвеждат повече автомобили, уреди и потребителска електроника, отколкото е необходимо за вътрешния пазар.

Китайските компании, разчитащи на държавни заеми, пренасищат външните пазари с продукти, които не могат да продадат на вътрешния пазар. Въпреки че това помогна на Китай да поддържа ниска инфлация първия път, някои икономисти очакват дефлационният ефект да бъде още по-силен втория път.

Първият "китайски шок" настъпи след поредица от либерални реформи през 90-те години и влизането на Китай в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г. Това донесе ползи и за САЩ: потребителските цени на американския пазар паднаха, като най-големи ползи усетиха американците с ниски и средни доходи.
 

САЩ, Европейският съюз и Япония обаче не искат повторение на ситуацията от началото на 2000-те години, когато бумът на китайския внос съсипа много местни индустрии, пише изданието. Първият "китайски шок" накара Съединените щати да загубят повече от 2 милиона работни места от 1999 г. до 2011 г., тъй като производителите на мебели, играчки и дрехи се поддадоха на конкуренцията. Западните страни са отделили милиарди долари за подкрепа на стратегически индустрии и са наложили или заплашват да наложат мита върху вноса от Китай.
 

Ако ситуацията се повтори, новият "китайски шок" ще бъде различен, предупреждава професорът по икономика в Масачузетския технологичен институт Дейвид Аутор, който е изследвал бума на китайския внос. Той посочи, че опасенията на Запада сега са по-фундаментални, тъй като Китай сега се конкурира във високотехнологични продукти като автомобили, компютърни чипове и сложно инженерство - индустрии с по-висока добавена стойност, считани за важни за технологичното лидерство.

Миналата година икономиката на Китай е нараснала с 5,2%, което е ниска цифра за нейните стандарти, посочва WSJ. Икономистите очакват допълнително забавяне на фона на продължителната криза на пазара на недвижими имоти, намаляващите инвестиции и падащите потребителски разходи. Capital Economics изчислява, че годишният растеж на БВП на Китай ще се забави до 2% за шест години до 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: