Китай - САЩ: разногласията стават все по-сериозни

Китай - САЩ: разногласията стават все по-сериозни Снимка: стопкадър Euronews

Посещението на държавния секретар на САЩ в Китай: Блинкън даде да се разбере, че Вашингтон няма да толерира доставки на продукти с двойна употреба за Москва

Няма размразяване на отношенията между Пекин и Вашингтон след срещата на ръководителите на външните ведомства на КНР и САЩ.

На пресконференция след разговорите държавният секретар Антъни Блинкен каза, че е изразил сериозна загриженост пред китайските лидери относно предложената доставка от Русия на оборудване и материали, използвани за изграждане на нейната отбранителна индустриална база.

По-рано генералният секретар на НАТО заяви, че Пекин помага на Москва да развие своя военно-промишлен комплекс, по-специално чрез доставки на продукти с двойна употреба.

Китайското външно министерство отрича Китай да е предавал на Русия технологии и оборудване, използвани във военната сфера.

„Ще бъде трудно за Русия да продължи офанзивата си в Украйна,“ каза Антъни Блинкен и че ако Китай не реши този проблем, ние ще го направим."

Блинкен и китайският външен министър Ван И също обсъдиха Тайван, Южнокитайско море, търговията и човешките права. 
След срещата те подчертаха важността на поддържането на отворени линии за комуникация, но отбелязаха, че естеството на различията става все по-сериозно.

Законопроект на САЩ включва 8 милиарда долара за подкрепа на Тайван.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: