Хърватия влезе в 2023 г. в еврозоната и в Шенген

Хърватия влезе в 2023 г. в еврозоната и в Шенген Снимка: socialistsanddemocrats.eu

Това е поредният повод за гордост в източноевропейската страна, която все още е завладяна от общонационална еуфория след бронзовия медал на Мондиала.

От днес Хърватия се присъединява към общността от 347 милиона европейци, които използват европейската валута и вече е член на Шенгенското пространство. Според председателя  на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с този ход Европейският съюз става още по-силен и по-единен.

„Това е голямо постижение за Хърватия. Символ на нейната дълбоко вкоренена привързаност към ЕС и символичен момент за еврозоната като цяло, момент на гордост за ЕС, за Хърватия и за нейните граждани“, каза фон дер Лайен.

Повече от половината банкомати в страната от вчера са офлайн, за да  бъдат пренастроени да работят с европейската валута. Страната отдавна е подготвена за промяната, така че хърватската куна и еврото ще работят паралелно само за кратък 14-дневен преходен период..

„Хубаво е да имате малко пари в брой, защото банковата система ще бъде в преход през уикенда. Така че нито картите, нито интернет банкирането ще работят. Затова е добре за всеки случай да имате пари в брой, но на 2 януари всичко трябва да функционира нормално“, предупреди управителят на Хърватската национална банка Борис Вуйчич,.

Хърватия е първата страна, която се присъединява към Шенгенската зона от 11 години насам. За хърватите това означава, че ще могат да пътуват свободно в страните от ЕС без граничен контрол

Същевременно Хърватия ще трябва да повиши сигурността по границите си със страни извън Евросъюза като Сърбия, Босна и Херцеговина, която неотдавна получи статут на кандидат-член за ЕС, и Черна гора, която успешно се справя с преговорния процес, адаптирайки законодателството си към европейските стандарти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: