Пътепис: Непознатият Одрин

Пътепис: Непознатият Одрин Снимка: Валерия Стойкова

Как са лекували турците в 15 век и как са са грижили за бедните и болните разбираме с посещението на социалния комплекс на Баязид II

Югоизточната ни съседка отдавна е предпочитана дестинация на българите за почивка и туризъм. В региона Мармара обаче има места, които не са така добре познати и те бяха целта на инфотура на Обединението “Бъдеще за туризма“.

Включено бе посещение и срещи с колеги на представители на български туроператори в Турция, организирано от TURSAB – агенцията на турските пътнически агенции, със съдействието на Генералното консулство на България в Истанбул. За няколко от тези дестинации ще разкажем в няколко поредни публикации.

Да кажеш, че град, който се намира досами границата ти, е непознат, звучи малко нереалистично. Пък и всички знаем как всеки ден препълнени автобуси от България пресичат браздата, за да се върнат преливащи от пакети прах за пране, маслини, зехтин и кори за баница.

Но Одрин или Едирне, както е  турското име на града, далеч не е местната Капалъ чарши или базарът Али паша.

На първо място сред забележителностите, естествено, е величествената и прекрасна джамия Селимие (на челната снимка), която ви посреща още с влизането в града с изящния си силует. 

 


Строена е от султан Селим II (1566-1574), син на Сюлейман Великолепни, а архитект е най-значимият османски строител Мимар Синан. Между другото, той е архитект и на джамията в София, както и на първоначалния вариант на църквата “Свети Седмочисленици“, която, както се знае, първо е била също джамия.

Но Селимие съвсем не е непозната, пък и от доста време там тече огромен ремонт, така че ще й се дивим когато стане готова. Ще припомня само, че вековната сграда е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО от 2011 г.
 

Но в Одрин  удивителните стари джамии са десетки и може да се видят почти на всяка крачка в целия град.


Това, което няма да видите в цяла Турция, е Баязид II Кюлеси, естествено, с прилежащата джамия. Сега наричат комплекса най-голямата социална институция за времето си, пък и векове след това.

Баязид II Кюлеси - вътрешен двор с галерия на имарета 

Намира се в квартал Йениимарет на брега на Тунджа на 2 км от центъра на града. Строен е в 1484-1488 г. от султан Баязид II, осмият султан на Османската империя, и включва освен джамията и имарет (приют), кухня и трапезария, мелница, медресе (училище), болница, поликлиника, аптека, учебни стаи и кабинети за медицинско обучение, баня, както и място за всякаква благотворителност.

Баязид Кюлеси постепенно се превръща в значим медицински център на европейска Турция, където са се грижили без пари за всеки нуждаещ се без разлика от социално и имотно състояние. Два пъти седмично са раздавани безплатни лекарства. Първоначално са лекувани всякакви болести, включително и смятаните за нелечими в Европа, напр. едра шарка, правени са коремни операции, както и гинекомастия при мъже. Интервенциите обаче са се извършвали без упойка, а пациентът е връзван и държан здраво.

Извличали са змийска отрова и са я използвали за различни лекарства. Смята се, че розовата вода е позната първо в Одрин. Медресето е действало като медицински университет, в него са преподавали и лекували двама професори, имало е и жени лекари, обучавали са се максимум по 18 студенти. Капацитетът на болницата е бил 32 пациенти. Подобни здравни заведения, така организирани,  в Европа са се строили едва след 17 век.

Скоро обаче болницата се  специализирала само в лечение на психично болни.
Тези нещастници, които в останалия свят са били низвергнати, нерядко са били изгаряни и удавяни, за да се освободят от дявола, вселил се в тях, в Одрин са получавали безплатно специализирана медицинска грижа. Нещо повече – лечението се е състояло в ароматерапия, лекуване с музика и шума от ромон на вода от шадраваните.

Три пъти в седмицата идвал оркестър от 10 души, които са свирили лека и приятна музика – част от лечебния процес. Едва в днешно време този начин на лекуване е получил приоритет.

Болницата е имала богата за времето си сбирка от медицински книги, повечето купени от самия Баязид. 37 от томовете са запазени до днес и се съхраняват в библиотеката на джамията Селимие.

Всички тези дейности и процедури са възстановени в Музея на здравето, където чрез восъчни фигури в естествен ръст има пълна възстановка на заниманията и какво точно се е случвало там. Показана е и сбирка от медицинските инструменти, с които е лекувано преди повече от 4 века.

Как лекарите са правели операция на пациент през 15 век - възстановка с восъчни фигури 

Така на практика  Баязид Кюлеси е единственият музей на восъчни фигури на Балканите.
Сега комплексът се радва на все по засилващ се интерес от страна на жителите на Одрин и околността, както и на множество туристи. 
 

Музеят на здравето в окончателния си вид е отворен за посетители през 1997 г. В 2004 г. е обявен за Най-добър Европейски музей, а през 2007 г. получава наградата за най-добра презентация на форума “The best in heritage“ в Кьолн. Включен е във временния списък на Световното наследство на ЮНЕСКО.

На човек не му се вярва, че прекрасните възстановени сгради, просторните дворове с цветни алеи и пейки, вътрешната уредба, през 50-те години на м. в. са били обори за овце. Реставрацията започва през 60-те по инициатива на Главна дирекция на фондациите и по проект на Тракийския университет в Одрин, който сега стопанисва и се грижи за комплекса. Художествена вътрешна украса е дело на студентите от Факултета по изящни изкуства при университета.

А първите 2 милиона турски лири са дадени от частната фармацевтична компания Abdi Ibrahim.

Пак от Баязид II е строена и синагогата – в 1492 г. Тя се намира недалеч от търговската улица в центъра на града, за да даде духовна опора на приютените от султана испански и португалски.

Голямата синагога - в ремонт 

Оригиналната сграда изгаря в 1903 г. Тогава на същото място, свещено за израилтяните, поредният султан строи нов храм, известен днес като Голямата синагога и е сред най-внушителните в Европа. За съжаление, и тя е затворена заради ремонт.

В квартала Караагач пък е запазена и реставрирана първата железопътна гара в Одрин, построена в 1913 г. В импозантната и красива сграда сега се намира Факултетът по изящни  изкуства на Тракийския университет. Самият квартал е от стари къщи и улички, кафенета и малки ресторантчета, запазили очарованието на стария Одрин.

Старата одринска жп гара, сега част от Тракийския университет 

Съвсем близо се намира паметникът на т. нар. Договор от Лозана, открит през 1998 г. Самият договор е подписан точно преди 100 години и се смята за тържество на турската дипломация.

Той анулира клаузите на унищожителният пакт след края на Първата световна война, заплашващи Турция със загуба на независимост, а негов “архитект“ е ген. Исмет Иньоню.

Лозанският договор на практика дава възможност на Кемал Ататюрк за изграждането на модерна европейска Турция.
 

(На челната снимка: Джамията Селимие - символът на Одрин )

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: