Супер-кучета спасявят италианските маслини

Супер-кучета спасявят италианските маслини Снимка: Agostino Petroni & ВВС

Южна Италия от десет години се бори със смъртоносна болест по маслиновите си насаждения

Вредителят е упоритата бактерия Ксилела фастидиоза (Xylella fastidiosa). Разпространява се от един вид летящи насекоми и унищожава различни дървесни видове, като запушва пътищата, по които се снабдяват с вода и хранителни вещества, така че дърветата бавно изсъхват

Ксилела фастидиоза е позната с няколко щама, които засягат 595 вида растения. Вече е унищожила портокалови насаждения в Бразилия, лозя в Южна Калифорния и крушови плантации в Тайван, припомня ВВС. Според проучване на университета в Бари, Xylella е пристигнала в Пулия от Латинска Америка чрез внесени растение кафе и за няколко години е унищожила над една трета от 60-те милиона маслинови дървета в областта, включително вековни екземпляри. 

Преди нахлуването на Ксилела фастидиоза Пулия произвеждаше до 50% от италианския зехтин, но днес безкрайно море от мъртви сиви стволове на дървета покрива южната част на региона. Унищожени са хиляди малки ферми. До момента няма открит лек срещу бактерията. Учените, които се опитваха да я спрат, дори бяха изправени на съд, но впоследствие - оневинени, а Европейската комисия разследва Италия за неадекватна реакция.

Италианските фитосанитарни власти вече прилагат много по-добри мерки, които обаче основно се свеждат до ограничаване на разпространението на бактерията. Усилията на учените са съсредоточени и върху изследването на растения, които оцеляват след заразата. Същевременно, вредителят продължава да се разпространява на север с около 20 км годишно, засягайки и други региони в Италия и Европа. След като заразено дърво бъде идентифицирано, то трябва да бъде изкоренено и в радиус от 50 м да бъдат проверени всички други дървета.

Both Paco and Ellis were able to reliably spot an infected plant and freeze beside it (Credit: Agostino Petroni)
Лабрадорът Пако по време на обучени, снимка - Agostino Petroni &  BBC

Никола ди Ноя, агроном от Таранто и генерален директор на Unaprol, най-големият италиански консорциум на производители на зехтин, разбира добре опасността от Xylella. Според него, това е екологична катастрофа. През 2020 г. той се сетил за предишния си опит като карабинер, когато е работил с кучета, обучени да откриват наркотици и експлозиви и започнал да проучва подобни случаи в растителната защита. 

Така Ди Ноя и екипа му откриват опита на калифорнийски експерти, обучили кучета да откриват бактерии в цитрусови плодове. Развълнуван от възможността, Ди Ноя събрал средства и започнал да обучава своята армия от четириноги фитосанитарни инспектори. 

„Тези кучета имат нещо уникално“, казва Анджело Деле Доне, главен фитосанитарен инспектор към правителството на провинция Лече, който се бори с Xylella още от откриването ѝ  в Пулия през 2013 г.  „Бяхме твърде повърхностни през първите години“, казва собственик на оранжерия, принуден да унищожи растения за над един милион евро. Иска му се контролът да е бил по-строг и по-бърз. Сега е предоставил оранжерията си за обучение на кучета.

Те могат да се ориентират в света на ароматите по начини, които не можем да разберем, но само някои от тях се поддават на обучение да откриват специални миризми. Най-подходящите породи за целта са спрингер шпаньол, немска овчарка, кокер шпаньол и лабрадор. 

Плановете са отряди обучени кучета (Xylella Detection Dogs) да обслужват ключови стратегически места като оранжерии и пристанища. Обучението не е лесно и отнема време, но екипите учени и инструктори се надяват, че четириногите приятели на човека ще могат да помогнат и в спасяването на маслините и традиционния поминък на хиляди италиански фермери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: