Осъдиха тайландец на две години затвор за обида на краля в календар с гумени патета

Осъдиха тайландец на две години затвор за обида на краля в календар с гумени патета Снимка: hrw.org

Детската играчка е символ на протестите в подкрепа на демокрацията с искания за реформи на монархията и свобода на словото в Тайланд.

Според съда, включвайки гуменото пате сред кралските регалии, 26-годишният Наратхорн Чотманконгсин е обидил тайландския крал, пише ВВС. Осъденият е сред около 200 арестувани от 2020 г. насам, по силата на законите за обида на монархията. Той е предлагал календарите си на продемократичната Facebook-страница Ratasadon и през декември 2020 г. е задържан.

Прокурорите твърдят, че изображенията и текстовете към тях осмиват и клеветят крал Маха Ваджиралонгкорн, докато от Human Rights Watch (HRW) – Азия заявиха, че случаят е „послание към всички тайландци и към останалия свят, че вместо да се добижава, Тайланд се отдалечава от това, да стане демокрация, която зачита правата“.

Младежките протести, които избухнаха в Тайланд през юли 2020 г. и продължиха през 2021 г., шокираха консервативните роялисти. За първи път млади активисти поискаха реформи в мощната монархия на страната и по време на уличните си митинги открито се подиграваха на членовете на кралското семейство.

Междувременно, обхватът на действия, които се квалифицират като престъпления, „обиждащи краля”, се разширява. В това число се преследва например носенето на дрехи, подобни на някои по-особени кралски облекла, включително модел розова рокля, носена от кралицата.

Криминализирането на карикатури с жълтите патета е пореден "скок" в прилагането на закона. На протестите през 2020 г. големите надуваеми жълти играчки бяха единствено оръжие срещу грубите тактики за контрол, използвани от полицията. Тогава патетата все още не се считаха за подигравка с краля, което обаче сега се приписва на календарите за изтеклата вече 2021 г., отбелязва ВВС. 

Наред със законите срещу обида на кралските величия, Тайланд често е критикуван и за тайната на съдебните процеси и рутинния отказ за освобождаване под гаранция при почти 100% процента от и без друго строгите присъди. Като престъпления се определят и коментари в социалните медии по повод тайландската монархия, която консервативните среди в Тайланд считат за национална идентичност. 

По този повод, ВВС припомня, че днес е 50-тия ден от гладната стачка на двама млади активисти срещу строгия закон, задържани също по обвинения в обида на величието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: