Какво не постигна срещата на върха на Европейския съюз

Какво не постигна срещата на върха на Европейския съюз Снимка: ks.no

Въпреки разгорещените дебати в четвъртък и петък в Брюксел, европейските лидери не убедиха Полша и Унгария, че промените в миграционната политика на блока могат да се приемат без пълно единодушие

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС приеха по-рано този месец обновеното миграционно споразумение на блока, но не с пълен консенсус, а с квалифицирано мнозинство, така че Полша и Унгария не успяха да упражнят правото си на вето

На завършилата вчера среща на върха обаче, полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан изложиха пространно възраженията си срещу промените в миграционния закон на ЕС и предизвиквайки разгорещен дебат, в крайна сметка ги блокираха.

Италианският премиер Джорджа Мелони се опита вчера сутринта да ги склони да да променят позициите си, но в крайна сметка ги подкрепи в настояването им за изричното спазване на принципа на консенсус и вземането на всички бъдещи решения за миграцията с пълно единодушие

Това, което тревожи Моравецки и Орбан, е липсата на гаранции, че новите миграционни правила ще се спазват доброволно, докато обновеният регламент предвижда „задължителна солидарност” и „колективно справяне” с миграцията, при спазване на три опции: всяка страна приема определен брой лица, търсещи убежище; всяка страна плаща по €20 000 за всеки отхвърлен кандидат за убежище; всяка страна сама финансира оперативна подкрепа за мигрантите, като инфраструктура и персонал.

Angered over EU migrant rules, Poland and Hungary veto a summit statement  in a gesture of protest
:Моравецки, Мелони и Орбан, снимка - click2houston.com

Според Моравецки и Орбан обаче, т. нар. „задължителна солидарност” практически е принуда. Говорейки пред полски медии в Брюксел, Моравецки описа плащането от € 20 000 евро за неприет миграант като „глоба“ и заклейми принудително налаганите решения. „Европа няма да постигне сигурни граници, като одобри нелегалната емиграция и налагането на глоби, изоставяйки принципа на единодушие”, убеден е полският премиер. Той предложи спорните въпроси да се решат с референдум.

„Нямаме намерение да изпълняваме тези решения“, каза унгарският му колега Виктор Орбан, който се обяви против създаването на „мигрантски гета“.

В крайна сметка, параграфите за миграцията отпаднаха от заключенията на срещата, но председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е оптимист. „Нямаше единодушие, но имаше голяма степен на сближаване, което изобщо не беше налице само преди няколко години. Имаме 25 от 27 държави“, каза Мишел на пресконференция. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отиде още по-напред в оптимизма, като заяви, че очакава реформираното европейско законодателство за миграцията да бъде прието до края на годината.

Това може да се окаже едно от предизвикателствата пред испанското ротационно председателство, което започва днес, предвид въздържания оптимизъм на испанският премиер Педро Санчес, който каза, че е „изненадан от ограничеността на някои страни“. Германският канцлер Олаф Шолц не е „особено загрижен”, декларирайки „фундаменталната” си увереност, че всички страни, приели договореностите, ще ги спазват. 

Така или иначе, заради блокираните от Полша и Унгария промени в мигрантската политика на ЕС, европейските страни засега останаха само с тревожната констатация за все по-интензивния мигрантски поток, но без решения за предизвикателствата, които поставя този лавинообразно растящ проблем. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: