Десетки години затвор заплашват доброволците, спасявали мигранти в Средиземно море

Десетки години затвор заплашват доброволците, спасявали мигранти в Средиземно море Снимка: thenationalnews.com

Европа е изправена пред множество катастрофи и политиката ѝ към мигрантите е една от тях, казва Катрин Шмид, една от обвинените

Спасителният кораб „Ювента”, който е ръководила, шеста година е блокиран в италианско пристанище, а екипажът му е обвиненен в улесняване на нелегалната миграция - закононарушиние, предвиждащо до 20 години затвор. Италия води подобни срещу още 20 души, работили за три НПО, включително „Лекари без граница” и „Спасете децата”. 

Смята се, че екипажът на „Ювента” е спасил около 14 000 души. Пред Euronews, Шмид казва, че процесът срещу екипа ѝ е лудост. „Обвиняват ни, че сътрудничим с контрабандисти и нелегални организации, и че хората, които сме спасили, не са имали нужда да бъдат спясавани”, обяснява Шмид, посочвайки, че с „Ювента” са спасявани предимно хора в критично медицинско състояние, без вода и храна, плавали с малки дървени или гумени лодки .

Тя не вярва, че биха я осъдили на 20 години затвор и казва, че конфискуването на „Ювента” и предстоящият съдебен процес ѝ отнемат свободата да решава къде и какво да работи. През май защитата ѝ поиска обвинението за подпомагане и улесняване на нелегалната миграция да бъде обявено за незаконно по принцип, но миналата седмица съдът в сицилианския град Трапани постанови, че защитата на границите е с предимство пред правата на мигрантите. 

Правозащитните организации са шокирани, но „няма да спрем дотук”, казва адвокатът на „Ювента”. От регионалния офис на Amnesty International в Европа настояват, че европейското законодателство се нуждае от спешна реформа, за да извади от престъпленията т. нар. „улесняване на незаконната миграция”.

Италианското правителство защитава суровата си политика по отношение на нелегалната миграция и тези, които помагат на мигрантите, подчервайки, че страната е подложена на непоносим мигрантски натиск, с малко или никаква помощ от други страни от ЕС. Абсурдът е, че мигрантските потоци се изсипват в най-бедните италиански региони, които от десетилетия се борят със собствените си икономически проблеми. 

Подобни опллаквания има и Гърция, другата държава от ЕС, която се бори не само с наплива от незаконни мигранти, но и с тежки обвинения, че не прави достатъчно за спасяването им.

Според Picum, мрежа от организации, подпомагащи мигранти без документи в Европа, само от януари 2021 до март 2022, европейската правосъдна система е обвинила най-малко 89 души заради помощта, която са оказали на бедстващи мигранти в морето. Мигрантите също все по-често са обект на правосъдието в страни, които ги приемат по-скоро като заплаха за националната сигурност, а не като хора, търсещи убежище и нуждаещи се от помощ.

За Катрин Шмид свалянето на обвиненията срещу нея и колегите ѝ не означава да се спаси от затвора, а да постигне политическа победа, която ще покаже на хората, че  да се спасяват бедстващите мигранти в морето е правилният избор

Само от януари до май тази година край бреговете на Италия са се удавили, или се смятат за изчезнали 959 мигранти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: