Европейският съд глоби Унгария с € 200 милиона

Европейският съд глоби Унгария с € 200 милиона Снимка: 168.hu

Основанието за санкцията е заключението на съдиите, че страната системно и дългогодишно пренебрегва правилата на ЕС за предоставяне на убежище

Отделно от това, всеки ден закъснение ще струва на Унгария по още € 1 милион, подчертава Euronews. Парите ще бъдат автоматично удържани от дяла за Унгария от бюджета на ЕС. Заради подобни правни проблеми са замразени и други части от сумата. 

Спорът датира от декември 2020 г., когато съдът за първи път постанови, че управлението на Виктор Орбан огранични силно достъпа до процедурите запредоставяне на убежище на хора, които търсят международна закрила в Унгария. Унгарските власти бяха обвинени, че „безпрецедентно и изключително сериозно” нарушават правилата на ЕС - задържат кандидатите за убежище в транзитни зони при „унизителни” условия или ги експусират, въпреки правото им изчакат в страната обжалването на отхвърлените им молби.

Тъй като Унгария не се съобрази с решението на Европейския съд от декември 2020 г., Европейската комисия започна нова правна процедура, която доведе до днешното решение. Съдиите заключиха, че Унгария е пренебрегнала принципа на „искрено сътрудничество“ и „умишлено избягва“ да прилага законодателството на ЕС за предоставяне на убежище.

Според съдиите, поведението на Будапеща застрашава единните правни принципи в ЕС и накърняватмного сериозно „както личните интереси, особено на хората, търсещи убежище, така и обществения интерес“.

Освен това според съда неправомерните действия на Унгария натоварват съседните ѝ държави, членки на ЕС, които волю-неволю поемат грижата за експулсираните мигранти. Съдът определи ситуацията като „правно нарушение, сериозно подкопаващо принципа на солидарност и справедливо споделяне на отговорността“.

Euronews припомня, че откакто Орбан дойде на власт, Унгария зае твърда позиция срещу миграцията. Миналия месец страната гласува против всяка клауза в Новия пакт за миграция и убежище на ЕС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: