Какво предвижда новата миграционна политика на ЕС

Какво предвижда новата миграционна политика на ЕС Снимка: bruegel.org

Реформата включва пет свързани законодателни акта, обединени в Нов пакт за миграцията и убежището

Целта е да се създаде и въведе цялостна, всеобхватна правна рамка, която да отвори нова страница в управлението на мигрантските кризи от последното десетилетие и да сложи край на едностранните и некоординирани мерки към търсещите убежище, обобщава Euromews. 

Хаосът от разнобойни политики сериозно подкопа принципа за колективно вземане на решения в ЕС, поставяйки Брюксел в ситуацията на незначителен страничен наблюдател към този може би най-взривоопасен политически въпрос на нашето време. По пакта се работи с идеята да се установят точни и предвидими правила, които определят задачите на страните членки и институциите на ЕС при нормални и извънредни ситуации.

Крайната цел е да се постигне идеалният баланс между отговорността на нациите на първа линия като Италия, Гърция и Испания, които приемат по-голямата част от търсещите убежище, и принципа на солидарност, който другите страни трябва да поддържат. Намерението е Пактът да влезе в сила преди изборите за Европейски парламент през 2024 г. 

Документът предвижда пет ключови регламента. Регламентът за скрининг е „бърза проверка на първа база” и включва данни за самоличността, снимка, пръстови отпечатъци и други биометрични данни на граждани на държави извън ЕС, които влизат незаконно, изведени са на европейски бряг при спасителна операция или са задържани след бягство от граничния контрол.. 

Регламентът Eurodac предвижда запазване на биометричните данни в европейската дактилоскопска система и сравняване на новите кандидатури с молбите за убежище, подадени в миналото.

Le casse-tête des demandeurs d'asile aux empreintes effacées
Снимка - bfmtv.com

Регламентът за процедурите за убежище включва два подхода: „Гранична процедура”, според която на територията на европейските страни няма да се допускат кандидати, предоставили фалшива информация, лица, които са риск за националната сигурност, и хора от страни с нисък процент на признати молби за убежище (напр. Тунис, Египет, Мароко и Пакистан). За останалите в т. ч. непридружени непълнолетни и семейства с деца под 12-годишна възраст, е предвидена „Нормална процедура за убежище”, при капацитет за прием на максимум 30 000 кандидати годишно за целия ЕС.

Регламентът за управление на убежището и миграцията е с най-нов елемент - системата на „задължителна солидарност“, която ще се задейства при миграционен натиск към една или няколко държави-членки. В такива случаи се предвиждат три опции за взаимопомощ: страните, незасегнати от миграциония натиск приемат определен брой мигранти; в случай, че откажат, плащат такса за всеки неприет мигрант или финансират оперативна подкрепа в засегнатите страни като персонал, съоръжения и техническо оборудване. Според Европейската комисия, никоя държава-членка няма да бъде принудена да приеме мигранти, ако помогне чрез някоя от другите две възможности.

И накрая, Кризисният регламент определя извънредни правила при внезапен и масов наплив на бежанци, При такива обстоятелства националните власти ще могат да втвърдят процедурите, предвидени в предишните четири регламента.

По план първият кръг от дебатите по Пакта трябва да започне тази седмица. По предварителни данни Полша и Унгария са против някои клаузи, докато другите европейски лидери приемат законодателството като „голяма крачка напред” към трайно овладяване на миграционните процеси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: