Естония и Норвегия са готови да затворят граничните си пунктове с Русия

Естония и Норвегия са готови да затворят граничните си пунктове с Русия Снимка: uanews.net

След като вчера Финландия въведе мярката, за да ограничи нелегалната миграция, двете страни се опасяват, че мигрантите ще се пренасочат към тях

Естонската и норвежката гранични служби следят ситуацията и при необходимост са готови да предотвратят всяка незаконна миграция, включително със затваряне на граничните пунктове с Русия, пише The Moscow Times. 

На 16 ноември Финландия затвори четири от деветте контролно-пропускателни пункта по източната си граница заради нарастващия брой нелегални мигранти, които се стичат от територията на Руската федерация. От септември насам по този начин във Финландия са пристигнали с искане за убежище 280 граждани на Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия и други страни.

Ден преди това президентите на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и на Финландия Саули Нинистьо обвиниха Русия, че умишлено използва мигранти, за да дестабилизира ситуацията в техните страни. Финландският лидер смята, че тези действия са отговор на подписаното споразумение за отбранително сътрудничество между Хелзинки и Вашингтон.

На свой ред Франк-Валтер Щайнмайер отбеляза, че увеличеният брой бежанци предизвиква безредици в страните от ЕС, включително Германия и Финландия, което Русия знае. „Затова подозирам, че това не е съвсем случайно“, каза германският президентът.

Говорителката на руското външното министерство Мария Захарова заяви, че Москва е „готова да обсъди опасенията на Хелзинки“ и отрече Русия да допуска чужденци без визи до границата си с Финландия. Заместник-министърът на външните работи Сергей Иванов добави, че Москва ще анализира ситуацията и нарече „много странни“ обвиненията в организиране на нелегална миграция. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: