Създателят на ChatGPT се яви на изслушване пред американския сенат

Създателят на ChatGPT се яви на изслушване пред американския сенат Снимка: gulfnews.com

Високопрофилната процедура показва колко дълбоко разтревожена е американската общественост от развитието на изкуствения интелект (ИИ)

Отговаряйки вчера на редица въпроси за ползите и рисковете на приложения като ChatGPT, създателят му и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман призова САЩ да въведат законодателство, регулиращо развитието на ИИ - и същевременно се изяви като непринуден, но ерудиран говорител на процъфтяващата ИИ-индустрия.

„Той  е класически продукт на Силиконовата долина внимателен, обмислящ думите си и спокоен в напрегнати ситуации”, пише ВВС, коментирайки, че тези му качества би трябвало да му послужат добре пред Сената, за да изясни в подробности плюсовете и минусите на противоречивата технология, която може да пише есета, сценарии и стихове, да имитира човешки гласове и да разбива компютърни кодове. 

Проблемите основно са два – практически неограничената възможност на ChatGPT да генерира и разпространява дезинформация и по този начин да доминира над хората, измествайки ги не само от работните им места, но и от креативни дейности, които се смятат за дълбоко човешки характеристики, присъщи единствено на хората.

В отговорите си 38-годишният Алтман не се отклони от етичните въпроси, които ИИ повдига, но изрази и тревогите си: „Ще има въздействие върху работните места. Опитваме се да сме много ясни по този въпрос“. Той предложи да бъде създадена държавна комисия с широки правомощия, включително да дава и отнема разрешителни за работата на ИИ-компании. 

Някои сенатори обаче настояваха за нови закони, които да улеснят хората да съдят OpenAI или други подобни компании. Републиканецът Джош Хоули се „съгласи”, че технологията може да е революционна, но поиска да се уточни полезността ѝ – дали е като тази на печатарската преса, или като на атомната бомба

Сенаторът демократ Ричард Блументал пусна запис на свое изказване и в края му поясни, че всъщност не говори той, а генерираният му от ИИ глас. Нагледният пример показа един от начините ИИ да злоупотреби, приписвайки на някого думи, които никога не е казвал. Той изрази ясно съмненията си в едно бъдеще, доминирано от ИИ, заявявайки, че такъв живот може да не се окаже това, „което искаме”.

Почетният професор Гари Маркъс, който също участва в изслушването, се изрази образно: „Създадохме машини като слонове в стъкларски магазин и не можем да гарантираме, че хората са в безопасност. Имаме безпрецедентни възможности и същевременно сме изправени пред перфектната буря“.

В крайна сметка и двете големи американски партии подкрепиха идеята за нов орган, който да регулира ИИ-индустрията – и същевременно не скриха съмненията си че една държавна агенция ще може да се справи с бързо развиващата се технология, подкрепена (в случая на OpenAI) от милиардите на Microsoft. 

Но в сферата на технологиите, постигайки нещо, светът никога не е правил крачка назад, припомни Алтман, връщайки „топката” към човека зад всяка технология. „Мислете за ИИ като за инструмент, не като за създание”, призова технологичният бос и обръщайки се към мъжете и жените, които ръководят страната с най-голяма икономика в света, каза, че ако искат изкуственият интелект да се развие в „добрата” посока, набелязана от печатарската преса, то учени, разработчици и политици „трябва да го направим заедно”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: