Белият дом: Големите технологични босове да защитят обществото от изкуствения интелект

Белият дом: Големите технологични босове да защитят обществото от изкуствения интелект Снимка: techsauce.co

Представители на Google, Microsoft и OpenAI бяха поканени вчера в Белия дом, за да им се напомни че имат моралното задължение да предпазят хората

Както съобщава ВВС, Белият дом е дал да се разбере също, че американската администрация е готова да въведе допълнителни регулации в сектора, който завладя въображението на обществеността с последните си продукти на базата на изкуствен интелект (ИИ) като ChatGPT и Bard. Разработките предлагат на потребителите възможността да използват т. нар. „генеративен ИИ“, който може за секунди да обобщава информация от множество източници, да отстранява грешки в компютърен код, да пише презентации и дори поезия, и то правдоподобно, сякаш са го направили хора.

Внедряваненето на чатботовете поднови дебата за ролята на ИИ, поставяйки на везните рисковете и ползите от новата технология. На представителите на технологичните гиганти, събрани вчера в Белия дом, беше казано, че компаниите трябва да „осигурят безопасността и сигурността на своите продукти“

Вицепрезидентът Камала Харис заяви след срещата, че новата технология може да представлява риск за безопасността, неприкосновеността на личния живот и гражданските права, въпреки че има и потенциала да подобри живота. Според думите ѝ, частният сектор има "етична, морална и правна отговорност да гарантира безопасността на своите продукти".

Призивите за по-добро регулиране на драматичния скок в разработките на базата на ИИ идват масово и бързо както от политици, така и от технологични лидери. По-рано тази седмица "кръстникът" на ИИ, Джефри Хинтън, напусна работата си в Google, като каза, че сега съжалява за разработките си и описа някои от рисковете, свързани с чатботовете като „доста страшни”.

През март Илон Мъск и основателя на Apple Стив Возняк подписаха писмо, призоваващо да се спре внедряването на ИИ-технологията. Конкретните рискове представи в сряда ръководителят на Федералната търговска комисия (FTC), Лина Хан: ИИ може бързо да отнеме работни места от хората, генеративният ИИ може да пренебрегне закона за авторското право, клонирането на глас чрез ИИ може да влоши измамите, а генерираните от ИИ видеоклипове може да разпространяват фалшиви новини и дезинформация.

Защитници на технологията като Бил Гейтс обаче предупредиха, че изискваната „пауза” в работата по ИИ „няма да разреши предстоящите предизвикателства“. Според основателя на Microsoft, много по-ефективно би било да се фокусираме върху използването на ИИ по най-добрия начин за хората. Други посочиха съображението, че евентуалното свръхрегулиране на сектора би дало стратегическо предимство на технологичните компании от Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: