Малта и Швейцария излизат на голямата сцена в ООН

Малта и Швейцария излизат на голямата сцена в ООН Снимка: unrcca.unmissions.org

Най-малката държава-член на ЕС и най-неутралната нация в Европа започват мандата си като ротационни членове на Съвета за сигурност при ООН.

Освен Франция и Обединеното кралство, които са два от петте постоянни членове на съвета с право на вето, сега представлявайки Западна Европа, Малта и Швейцария ще поемат лидерството по някои потенциално взривоопасни теми, пише Euronews.

През следващите няколко години Швейцария ще трябва да остави настрана своя неутралитет и да вземе някои противоречащи на традицията ѝ решения, но швейцарците са намерили своя „modus operandi”. Алпийската държава е член на ООН едва от 2002 г., но е определила приоритетите си в организацията - насърчаване на устойчив мир, защита на цивилните, повишаване на ефективността и справяне с изменението на климата.

"Съветът за сигурност не е страна в конфликт по смисъла на закона за неутралитета", казаха от швейцарското министерство на външните работи в неотдавнашен брифинг, посочвайки, че Швейцария може да продължи да упражнява в пълна степен своя неутралитет и в органите на ООН. 

Темата по-скоро е вътрешен швейцарски въпрос, а в Съвета за сигурност Швейцария се разглежда като един от основните представители на Западна Европа със специфични дипломатически компетенции.

„Мисля, че и Малта, и Швейцария ще носят тежко бреме на отговорност в Съвета. Двете избрани западноевропейски страни трябва да управляват някои трудни случаи, които други членове биха предпочели да избегнат“, каза пред Euronews Ричард Гоуън, директор по въпросите на ООН в мозъчния тръст на Международната кризисна група в Ню Йорк.

По време на мандата си Швейцария ще трябва да председателства комисията по санкциите срещу Северна Корея, докато Малта ще наблюдава дипломацията около Иран – задължения, което преди изпълняваха Ирландия и Белгия.

Темата с Иран може да стане особено сложна тази година, заради процъфтяващите отношения на ислямската република с Русия, включително търговията с оръжие между двете страни. 

Известно облекчение за европейските страни е фактът, че в Съвета за сигурност Япония ще поеме отношенията с Афганистан

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: