Роботите ни правят по-мързеливи и небрежни

Роботите ни правят по-мързеливи и небрежни Снимка: zdnet.com

Учени от Техническия университет в Берлин са установили, че хората обръщат по-малко внимание на работата си, когато смятат, че е проверена от роботи

„Работата в екип с роботи е смесена благословия“, казва водещият автор на проучването, подчертавайки, че от една страна съвместната работа с роботи може да мотивира хората да се представят добре, но е възможно и точно обратното, тъй като намесата на роботи размива и груповия, и индивидуалния принос на хората в групата. 

Резултатите, публикувани в списанието Frontiersin Robotics and AI, показват, че хората, работещи заедно с роботи, са по-склонни да проявяват „социално безделие“ – концепция, изследвана още през 1913 г., описваща поведение, когато човек полага по-малко усилия, работейки в екип, отколкото ако работи сам. 

Социалното безделие може да се изрази в намаляване на производителността и по-ниско ниво на лична отговорност при колективно изпълнение на задачи, независимо дали в колектива има робот или не, но присъствието му по-скоро заостря проблемите. 

Учените са експериментирали процес с проверка на дефекти на машинни детайли и като цяло резултатът е, че хората са били по-небрежни, смятайки, че роботът не може да пропусне производствен недостатък. 

Рисковете при взаимоотношенията човек-робот привличат учените отдавна, особено в сфери, където автоматизацията навлиза с бързи темпове. Проучване от 2007 г. за рисковете в авиацията, констатира, че сривове в координацията между пилот и автоматизация могат да доведат до грешки.

Затова новото изследване акцентира върху необходимостта от много по-ефективно обучение и изграждане на безотказна обратна връзка, за да се гарантира безопасното и ефективно използване на автоматизацията и роботизацията на работното място.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: